Visszatért a politikai életbe Silvio Berlusconi

Hosszú távollét után Silvio Berlusconi vasárnap hivatalosan visszatért a politikai életbe, és magát mérsékelt Európa-barátként pozicionálva felvázolta politikai elképzeléseit a jövő tavaszi olaszországi parlamenti választásokra készülve.

    Olaszország volt négyszeres kormányfője, aki hónapok óta először vett részt nyilvános párteseményen, gyakorlatilag elindította pártja, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) választási kampányát az Olaszország és Európa, ahogyan szeretnénk című rendezvényen elmondott beszédével. A közép-olaszországi Fiuggiban tartott tanácskozást Antonio Tajani, a FI politikusa, az Európai Parlament (EP) elnöke rendezte.
    A jobbközép politikusok és választók részéről hatalmas ovációval fogadott Silvio Berlusconi kijelentette: a FI vezette jobbközép koalíció nyeri meg a következő választásokat. Megjegyezte, hogy a Matteo Renzi vezette balközépet belső viták gyengítik. A civil mozgalomból lett párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) választási esélyeit Silvio Berlusconi úgy kommentálta, hogy egy “ország kormányzását nem lehet improvizálni vagy kitalálni, döntéshozási tapasztalat kell hozzá”. Silvio Berlusconi emlékeztetett, hogy ezen a téren ő 40 év tapasztalattal bír.
    Berlusconi szövetségesének, az Északi Ligát vezető és magát következő miniszterelnöknek jelölő Matteo Salvininek is üzent, hangsúlyozva, hogy az olasz jobbközépet az vezeti, aki létrehozta, vagyis ő maga és a Hajrá Olaszország.
    Silvio Berlusconi ismét Antonio Tajanit nevezte meg az olasz jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltjeként. Korábban ezt Tajani úgy kommentálta, jó helyen van, ahol most, vagyis az EP élén.
    Berlusconi ugyanakkor saját visszatérését sem zárta ki kormányfőként, de ehhez meg kell várnia az Emberi Jogok Európai Bíróságának novemberi döntését. A politikust ugyanis adócsalásért jogerősen elítélték, így jelenleg nem indulhat választásokon, ha csak az Emberi Jogok Európai Bírósága fel nem oldja a tiltást. Silvio Berlusconi kijelentette, akármilyen ítéletet is hozzon az európai bíróság, ő aktívan részt vesz a választási kampányban. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a jobbközépet továbbra is Berlusconi irányítja. A FI találkozóján jelen volt a párt összes régi politikusa, akikkel a jobbközép 1994 óta már többször választást nyert.
    Berlusconi máris vázolta a jobbközép választási ígéreteit, amelyek korábbi sikeres kampányszlogenjeit idézték: maximum 25 százalékos egykulcsos adó bevezetése, az ingatlanadó eltörlése az elsőként vásárolt lakásra, az engedélyezett készpénzzel való fizetés 8000 euróra emelése (a jelenlegi 3000 helyett), az adótartozásokat behajtó hivatal megszüntetése, a minimálnyugdíj havi ezer euróra való emelése 13. havi nyugdíj bevezetésével.
    A választási kampány egyik központi témájának számító migrációról Silvio Berlusconi kijelentette, az olaszországi utcákon tartózkodó migránsoktól az olasz nők félnek, és sok olasz már bezárkózik otthonába, és fél kilépni az utcára. Hozzátette, a migráció leállítására Marshall-tervvel kell segíteni Afrikát.
    A néhány nap múlva 81 éves Silvio Berlusconi kiváló formában jelent meg. Szokásos tréfás stílusával elmondta, hogy egész nyáron szerzetesi életet élt, de szívesen alkut kötne az ördöggel, hogy ismét fiatal lehessen. Nem kerülte el azonban a figyelmet, hogy Berlusconi bal szemét nehezen tudja mozgatni korábbi szemműtéte miatt.

Forrás:MTI