Több mint kétezer politikus vesz részt Silvio Berlusconi búcsúztatásán

Silvio Berlusconi több évtizedes vállalkozói és politikai pályafutása eredménye, hogy a volt olasz kormányfő, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnökének szerdai temetési szertartása tömegeseménynek ígérkezik, amelyre több mint kétezer politikai vezetőt várnak rendkívüli biztonsági készültség kíséretében a milánói székesegyházba.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, j2) Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke gyászszertartásán a milánói dómban 2023. június 14-én. Silvio Berlusconi június 12-én, 86 éves korában hunyt el Milánóban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

    Silvio Berlusconi ravatalát kedden a késő esti órákban zárták le a Milánó közeli Arcoréban, ahol az utolsók között szövetségesei, Giorgia Meloni miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Matteo Salvini, a Liga vezetője és Ignazio La Russa, a szenátus elnöke, az FdI politikusa rótta le kegyeletét.
    Arcoréban, a Berlusconi lakhelyeként és főhadiszállásaként ismert Villa San Martino előtti utat virágokkal borították be a hétfőn elhunyt politikus tisztelői.
    A milánói dómban szerda délután háromkor kezdődő szertartás előtt Silvio Berlusconi koporsóját egy rövid időre kiállítják a székesegyház főbejáratánál, majd a főoltárnál helyezik el.
    Az állami temetést kísérő szertartást Mario Enrico Delpini milánói érsek vezeti, de a celebrálásnak lesz személyes oldala is, mivel Silvio Berlusconit családja, rokonai, barátai, munkatársai és pártja Hajrá Olaszország (FI) politikai közössége is búcsúztatja.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, jobb szélen) Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke gyászszertartásán a milánói dómban 2023. június 14-én. Silvio Berlusconi június 12-én, 86 éves korában hunyt el Milánóban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

    Berlusconi temetése az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb szabású politikai búcsúztatásának ígérkezik, miután a nyolcvanas évek óta az olasz, az európai és a nemzetközi közélet aktív szereplőjének számított széles baráti és szakmai kapcsolatrendszerrel.
    A milánói dómban legfeljebb 2300-an tudnak helyet foglalni. Részvételét jelezte a korábbi Berlusconi-kormányok több minisztere, valamint a jelenlegi kormány közel negyven tagja. Az olasz állami delegációt Sergio Matterella államfő vezeti, de természetesen jelen lesz Giorgia Meloni és a két miniszterelnök-helyettes Antonio Tajani a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke és Matteo Salvini.
    Az Európai Bizottságot Paolo Gentiloni korábbi kormányfő, uniós gazdasági biztos képviseli. “Berlusconi halálával az olaszok újrapörgetik az utóbbi évtizedek történelmét elismerve azt a rendkívüli szerepet, melyet Berlusconi töltött be országunk és Európa életében” – nyilatkozta Gentiloni a Berlusconi nevével fémjelzett kereskedelmi csatornáknak.

    Az Európai Néppárt delegációját a frakció elnöke, Manfred Weber vezeti. Képviselteti magát a Vatikán és több olasz egyház is. Jelen lesz Mario Draghi volt kormányfő, az Európai Központi Bank egykori elnöke, valamint a 81 éves Umberto Bossi, az Északi Liga egykori vezetője, Berlusconi volt politikai szövetségese. Jelen lesznek továbbá az olasz ellenzéki pártok és parlamenti frakciók vezetői, a Hajrá Olaszország polgármesterei, a Milan és a Monza labdarúgócsapatának küldöttségei, az olasz vállalkozói, kulturális, sport- és közélet képviselői.
    A távolmaradók között lesz az Öt Csillag Mozgalom elnöke Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök, és az Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek politikusai sem vesznek részt a szertartáson.
    Milánóba érkezik az iraki elnök, Abdul Latif Rashid, Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír és több mint ötven ország külügyminisztere vagy nagykövete.
    Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz Silvio Berlusconi búcsúztatásán – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
    A dóm előtti téren húszezer embert tudnak befogadni, akiket a kora délutáni óráktól biztonsági kapukon keresztül engednek be. Két kivetítőn követhetik a szertartást, melyet az olasz közmédia és a Berlusconi-féle televíziós csatornák egyenesben közvetítenek. Hasonló számú tömeget várnak a dóm körüli utcákban is.
    Milánónak huszonnégy órája volt a magas rangú delegációk érkezése és a tömegeseménynek ígérkező szertartás előkészítésére. A város központjában hétfő óta biztonsági tesztelés zajlik a prefektúra, idegenrendészet, valamint a titkosszolgálat és a terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság egységeinek együttműködésével. Kiemelt készültség lépett életbe szerda reggeltől a városba bevezető utakon, a vasútállomásokon és repülőtereken. A dóm téri metróállomást délelőtt tíz órától lezárják.
    Milánó utcáin sétálva mintha minden Silvio Berlusconiról szólna az újságos standokon sorakozó lapok címoldalaitól kezdve a kirakatokra kiragasztott Silvio-fotókig.
    Szerdára országos gyásznapot hirdettek meg, és a római kormány és parlament a következő napokra felfüggesztette munkáját. A döntést fenntartás kísérte az ellenzéki pártok részéről. Több baloldali polgármester megtagadta a nemzeti zászló félárbocra eresztését.
    Silvio Berlusconi hétfőn, 86 éves korában hunyt el Milánóban.

MTI