Rapport: a legjobbak közt a Bundesligában

rapport02Rapport Richárd (2676 Élő-pont) továbbra is remekel a német Bundesligában: múlt hétvégén kétszer is sötéttel játszva, egyszer nyert, egyszer remizett. Előbbi eredményt ráadásul presztízsmérkőzésen, egy, a volt csapatában játszó, papíron nála erősebb sakkozó ellen érte el.

A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sportoló ezzel továbbra is a Hockenheim legeredményesebb játékosa.

A Hockenheim a harmadik, míg a legfiatalabb magyar nagymester ex-csapata, a Werder Bremen az ötödik helyen állt a tabellán, így igazi presztízsrangadóra volt kilátás a Bundesliga 11. fordulójában. „Luke James McShane-nel (2697) ült asztalhoz, akiről érdemes tudni, hogy jó pár szupervesenyen játszott már és világklasszisokat is le szokott győzni” – szakértett megkeresésünkre dr. Flumbort András, a 17 éves sakkozó szakmai menedzsere. „Érdekes játékos, a közönség nagyon szereti a stílusát – akárcsak Ricsiét, akinek feketével sikerült őt szó szerint leiskoláznia. Nagyon tiszta partiban győzte le, végig dominált, és a parti technikai részét is magabiztosan oldotta meg. Ez a siker ráadásul nagyon kellett ahhoz, hogy csapata 4-4-es döntetlent érjen el.”

A teljes történethez hozzátartozik, hogy rögtön a Német Bundesliga küzdelmei előtt egy nyílt versenyen járt a szombathelyi sportoló, ahol azért maradt némi hiányérzet benne. „Izlandon volt közvetlenül előtte, ahol a verseny vége torzó maradt, nem tudta kihozni magából azt a teljesítményt, amit ő maga is várt magától, így fűtötte Ricsit a bizonyítási vágy. De ezúttal megmutatta, hogy 2700-as játékosok ellen is képes a jó teljesítményre. Ez a következő lépcsőfok a fejlődésében, hogy ilyen kaliberű sakkozók ellen mutasson kiegyensúlyozott teljesítményt.”

De térjünk is vissza Németországba. Ricsi másnap ismét feketével szerepelt, melynek prózai oka volt. „Nem kisebb legenda játszott a csapatában, mint Anatoly Karpov  ex-világbajnok, akit talán senkinek nem kell bemutatni, húsz éven keresztül volt a legjobbak között.  Ricsi  ellenfele egy holland tehetség, Robin van Kampen (2607) volt, aki ellen Izlandon nyert állásból kikapott. Ricsi természetesen szeretett volna revansot venni, de a hihetetlen taktikai bonyodalmakkal fűszerezett iszonyatosan izgalmas, és látványos parti végül döntetlennel ért véget.”

Panaszra azonban így sem lehet oka Ricsinek, csapata továbbra is nagyon jól szerepel, melyből ráadásul kiemelkedik teljesítményével. „A Hockenheim végül 5-3-ra győzött a Hamburg ellen, így továbbra is nagyon jól megy nekik, a harmadik helyen állnak a tabellán. Ricsi teljesítményét külön ki kell emelni: hat partiból öt pontot szerzett, 2599 Élő-pont átlag ellen 6/5 pontjával  2878 a teljesítménye. 83 százalékos eredményességével pedig továbbra is a gárda legjobb pontszerzője” – fejezte be Flumbort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*