Rapport a legfiatalabb magyar 2700-as

Rapport Richárd újabb hatalmas lépést tett afelé, hogy pár éven belül a legnagyobbak között tartsák számon: a Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sakkozó elérte az álomhatárt, vagyis a 2700-as Élő-pontszámot. Ez alig 18 évesen még egyetlen magyarnak sem sikerült.

Rapport Richárd a hétvégén a német Bundesliga utolsó fordulóin járt, pénteken a már biztos bajnok Baden-Badennel mérkőzött a Hockenheim színeiben. „Ricsinek a világranglista második, örmény Levon Aronian (2812) volt az ellenfele – mesélte szakmai menedzsere, dr. Flumbort András. – Izgalmas partiban a magyar fiú jobban állt, miután a megnyitásban zavarba hozta neves ellenfelét egy olyan változattal, amelyre még Aronjan sem számíthatott. Ahogy WijkaanZeeben, Ricsi ezúttal is kezdeményezett, és ahogy elkezdett az állás bonyolódni, ellenfele rutinosan békésebb vizekre evezett, így a parti örökös sakkal döntetlenül végződött.”

 „A szombathelyi sakkozó tehát rövid időn belül másodszor remizett a világklasszissal, ami nem kis dolog, majd „szombaton legyőzte a német Andreas Schenket, a vasárnapi záró fordulóban sajnos kellemesebb állását nem tudta győzelemre fokozni. Csapata ezzel újoncként harmadik lett a német bajnokságban, melyhez Ricsi teljesítménye is oroszlánrészt hozzájárult, hiszen a 2603-as átlag ellen elért 9=7 pontja 2829-es teljesítménynek felel meg, egész éves teljesítményének pedig tizennégy Élő-pont volt a jutalma. Ami azonban a legfontosabb, hogy tizennyolcadik születésnapja után pár nappal elérte azt, ami oly sokaknak soha életében nem sikerül, és ez egy fantasztikus eredmény” – áradozott Flumbort.

 Ezzel ő lett a legfiatalabb magyar, aki ilyen magasságokba jutott, hiszen, Polgár Judit 27, Berkes Ferenc 26, Almási Zoltán pedig 33 éves volt, amikor átlépte az álomhatárt. A jelenkor fiatal nemzetközi sztárjai közül Magnus Carlsen és AnishGiri is csak szűk egy évvel korábban lépett be ebbe a körbe, de a ma már szintén világklasszisnak számító olasz Fabiano Caruanara Ricsi két hónapot még rá is vert.

 Kállai Gábor volt ezüstérmes szövetségi kapitány szerint is egyedülálló, amit Ricsi ennyire fiatalon véghezvitt. „Óriási dolog, hiszen még egyetlen magyar sem járt hasonló magasságokban ennyi idősen. Azóta várunk erre a pillanatra, mióta négy éve a legfiatalabb magyar nagymester lett. Gyorsan átrohant ezen a kétezer-hatszázas sávon és belépett a legfelsőbb osztályba.”

A nemzetközi nagymester azonban ennél előrébb tekint, és már tudja, hogy mi lehet Ricsi célja a következő évekre. „Azzal, hogy feljebb jut, egyre nehezebb feladatokra vívja ki magának jogot. A következő például az, hogy bekerüljön a világ húsz legjobb játékosa közé. Ehhez olyan kettőezer-hétszázötven körüli Élőt kell elérnie. Én bízom benne, hogy ez két éven belül sikerülhet. Nagyon jó előjel, hogy Aronian ellen érdekes, eredeti, szokatlan és sablonmentes stílusát – melyet egyébként sokan támadnak – alkalmazta remek eredménnyel, hiszen izgalmas döntetlent ért el.”

Ricsi ezzel felkerült a www.2700chess.com ranglistájára, ahol csak a legjobbak szerepelhetnek. 2700.4 Élő-pontjával a 45. helyen kezdte meg szereplését az elitmezőnyben.