Március 27-én, Észak-Magyarországra látogatott a „Nyugat itthon”

Dr. Csernus Imre, Herczku Ági, Pál István Szalonna, Hrutka Róbert, Kálloy Molnár Péter és az Állami Népi Együttes a Hagyományok Házában: a Nyugat Itthon rendezvénysorozat harmadik eseményén az észak-magyarországi régióba kalauzolták az érdeklődőket.

DSC_9119Hegyvidéki régiónk az ország esszenciája, számtalan egyedülálló értéket rejt. A legősibb barlangokat, a leghíresebb várakat, a legszínesebb népviseleteket, a legtöbb világörökséget, az egyetlen természetes barlangfürdőt, a legtisztább levegőjű klimatikus gyógyhelyeket és kiváló borokat egyaránt. Az emberi civilizáció az őskortól ismeri ezt a területet, és azóta számtalan Európa- és világszerte híressé vált értéket hozott létre: templomokat, várakat, kastélyokat, lakóépületeket, kincseket és művészeti alkotásokat.
Nem meglepő tehát, hogy a Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör harmadik közös estjére a Hagyományok Házában került sor. A régió kulturális értékeinek bemutatásában az irodalom mellett ezúttal hangsúlyos szerepet kapott a zene és a tánc: Herczku Ági és Pál István Szalonna, valamint a Magyar Állami Népi Együttes előadásai elevenítették fel a régió népzenéjét és táncait. A kortárs kultúra alkotásait újnyugatos felolvasószínházzal, valamint „Irodalom & rock!” koncerttel Kálloy Molnár Péter színművész és Hrutka Róbert gitárművész tolmácsolta.
A páratlan és sok helyen érintetlen természet hegyekkel, erdőkkel, folyókkal, tavakkal, tágas mezőkkel nyújt számos lehetőséget a teljes kikapcsolódásra, az aktív időtöltésre, sőt az extrém sportolásra is. Szerte e vidéken a föld mélyéről feltörő termálforrások nyújtanak enyhülést testnek és léleknek. A régió szőlőművelésre kiváló földje és klímája, valamint hozzáértő borászok keze munkája adja az ország leghíresebb borait, az Egri Bikavért és a Tokaji Aszút.
A Magyar Turizmus Zrt. felkérésére Dr. Csernus Imre is megosztotta a közönséggel az észak-magyarországi régióval kapcsolatos élményeit. Az ismert pszichiáter nemcsak a régió lakója, hanem társaival együtt szőlőbirtok-tulajdonos is az egri borvidéken. A szőlőbirtok alapítása nem az első Észak-Magyarországhoz kötődő állomás: 2010-ben jelent meg dr. Csernus Imre és Pampuryk Péter Felnőtt húsleves című kötete, amely több beszélgetőtárs élet-és ételérzéseit villantja fel. Ezek egyike Csutorás Ferenc egri borász volt.
A Nyugat Itthon rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Összesen tizenkét rendezvényről van szó, így egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. Az Újnyugat Irodalmi Kör szerzői gárdája (mások mellett: Bacsó Flóra, Bíró József, Bolemant László, Cserhalmi Imre, Hegyi Botos Attila, Kal Pintér Mihály, Kálloy Molnár Péter, Lukács Sándor, Novák Valentin, Petőcz András, Schwalm Zoltán, Váczy András, Viola Szandra, Vörös István, Zalán Tibor) és neves előadóművészek garantálják az igényes szórakozást. A versek, prózák, úti leírások szerzői és előadói között Erkel-, Jászai-, József Attila- vagy éppen Kossuth díjas alkotókat tisztelhetünk. A művek – amelyek szerkesztője: Szabó Zoltán Attila – egy része a rendezvény alkalmával hangzik el először közönség előtt.
Az Nyugat Itthon online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül, amelyeket Magyarországon elsőként az MT Zrt. jelentet meg portálja, a www.itthon.hu főoldaláról elérhető „Nyugat Itthon” menüben. Az érdeklődők a társaság közösségi oldalain, az Élmény Itthon felületein is találkozhatnak a kortárs művekkel.
[nggallery id=4]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*