A hazai sportolók is az állatvédőket támogatják!

Idén is arra buzdítja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány az adózókat, hogy állatvédőknek ajánlják fel 1%-ukat.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Ovádi Péterrel, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztossal együttműködésben 2024-ben második alkalommal hirdeti meg a magyarországi civil állatvédő szervezetek népszerűsítését célzó kampányát, amely egyben felhívás arra is, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1 százalékát regisztrált, állatvédelmi tevékenységet végző civil szervezetnek adományozzák az adófizetők. Az idei kampányt hazai sportolók és kedvenceik népszerűsítik, közülük elsőként Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó, állatorvos és kutyája, Szikra, valamint Ligetvári Patrik a magyar kézilabda-válogatott oszlopos tagja és kutyái kérik az adófizetők támogatását.

 

Magyarország a kutyát és macskát tartó háztartások arányát tekintve Európa élmezőnyébe tartozik, a lakosság egyre több egzotikus állatot tart, és növekszik az érdeklődés a gazdasági haszonállatok és a vadon élő állatok jólléte iránt is. Hazánkban az állatmentés – közhasznú – feladatát jellemzően állatvédő civil szervezetek vállalták magukra, elkötelezett munkát végeznek annak érdekében, hogy új, felelős gazdát keressenek a gazdátlan kutyáknak, macskáknak, valamint ivartalanítással igyekezzenek megfékezni a kóborállat-állomány bővülését. A több száz társállatokkal foglalkozó szervezet mellett némely állatvédő alapítvány, egyesület a sérült vadon élő állatok védelmére specializálódott, emellett haszonállatvédő szervezetek is működnek. Az állatvédelem helyzete nem könnyű: a COVID-19 járvány alatt sokan társállatot vettek magukhoz, amelyek egy részére a karanténidőszak végeztével már nem tartottak igényt. A háborús infláció hatására hiszen még több állat került utcára, és a gazdasági terhek növekedésével az adományozási kedv is csökkent.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: az adóhatóság adatai szerint az elmúlt években az adózók jelentős része nem ajánlotta fel az adója 1%-át jótékony célokra, így bőven van tartalék a rendszerben. Akik még nem döntöttek személyi jövedelem adójuk 1%-ának sorsáról, fontos, hogy tudják: ha állatvédő szervezeteket jelölnek meg kedvezményezettnek, szó szerint életeket menthetnek, hiszen ezeket az összegeket az állatvédők szerencsétlen sorsú, beteg vagy sérült állatok gyógykezelésére, megfelelő ellátására fordítják. A kormánybiztos felhívta a figyelmet: 2024. május 21-ig van még lehetőség az 1% feletti rendelkezésre.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: a frissen bejegyzett Alapítvány legfőbb feladata a megelőzés és az ismeretterjesztés, de feltétlen támogatásukról szeretnék biztosítani az országban működő állatvédő civil szervezeteket is. Hozzátette: az Alapítvány 2023-ban éves költségvetése nagyjából felét, 123 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére és az Állatorvostudományi Egyetem civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának támogatására fordította. Az idei év elején az Alapítvány elindította „Művészek az állatvédelemért” gyermekeknek szóló szemléletformáló programját a Thália Színházzal és a Turay Ida Színházzal együttműködésben. Sor került továbbá a tavaly nagy sikerrel zárult állatasszisztált foglalkozások folytatására, kibővítésére is: idén újabb állatok (macska, hüllő, rovar, csiga) és újabb szakemberek bevonásával jelentősen több oktatási intézménybe jut el az Alapítvány.

A 2023-as 1%-os kampányvideó itt nézhető meg: https://youtu.be/cr6oqVUDgD0

A 2023-as kampányról részleteket itt olvashat: https://kozosugyunkazallatvedelem.hu/hirek/58-lezarult-a-kozos-ugyunk-az-allatvedelem-alapitvany-elso-civil-allatvedoket-tamogato-kampanya