Szakma Sztár Fesztivál – Parragh László: Magyarország Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre

Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál szerdai megnyitóján, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j) megnyitja a XVII. Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo Kongresszusi Központban 2024. április 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

    Parragh László szerint a magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi megmérettetések eredményei is igazolják. A szakmák európai versenyében tavaly a magyar csapat a 2. helyet érte el Svájc mögött, Ausztriát megelőzve – tette hozzá.
    A további eredmények érdekében sürgette a duális képzőhelyek további fejlesztését, a globális kihívások és eredmények, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a zöld átállás beépítését a tananyagba.
    Az MKIK elnöke szerint a szakképzés átalakításának tapasztalatait a felsőoktatásban is hasznosítani kell, hiszen mindkét rendszernek érdeke, hogy megfeleljen a munkaerőpiac elvárásainak. Úgy véli, hogy az egyetemeknek is szoros kapcsolatot kell építeniük a vállalatokkal, a leendő szakembereket pedig össze kell kötni a munkaadói oldallal. A magas szintű képzés a szakembereknek kiszámítható, biztos jövőt nyújt, a magyar gazdaság számára pedig versenyképességi feltétel, amely ma egész Európa számára az egyik legnagyobb kihívás – tette hozzá.
    Az MKIK harmadjára rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve.
    Parragh László ismertette: hogy az idei Szakma Sztár Fesztiválon 75 szakma képviselteti magát, az előválogatón csaknem 9 ezer diák vett részt, a döntőbe 200-an jutottak.
    A NAK elnöke, Győrffy Balázs a megnyitón hangoztatta, hogy a szakmaválasztás helyes út a diákok előtt, a versenyen elért eredmény pedig meggyőzheti őket arról, hogy volt értelme az erőfeszítéseiknek.
    A szakmaválasztás a kiemelkedés lehetőségét kínálja, és amelyik fiatal ezt az utat választja, az célirányosan építheti a jövőjét – mutatott rá Győrffy Balázs.
    A NAK vezetője abban bízik, hogy a megmérettetés hozzájárul a rendezvényen bemutatkozó 21 agrárszakma népszerűségéhez. Az agrárszakképzés évek óta egyre népszerűbb, intézményeiben a tanulók száma 2021 óta 10 százalékkal nőtt. Budapesten ennél is nagyobb mértékben, a főváros tehát egyáltalán “nem veszett el” – értékelt az elnök.
    Győrffy Balázs hangoztatta meggyőződését, hogy az agrárszakképzésben is a duális képzőhelyeké a jövő, az agrárpályák felértékelődése pedig biztosítani fogja a nemzedékváltáshoz szükséges utánpótlást a mezőgazdaságban.