Javultak a Fővárosi Ítélőtábla ügyforgalmi mutatói

A Fővárosi Ítélőtábla közzétette az éves ügyforgalmi adatokat. Dr. Ribai Csilla elnök elmondta, hogy 2018. évre jelentősen csökkent az 1 éven túli folyamatban maradt ügyek száma. Idén 6285 ügy érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára.

Dr. Ujvári Ákos a táblabíróság sajtószóvivője és Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke

Dr. Ujvári Ákos a táblabíróság sajtószóvivője és Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke

A szervezet Polgári és Közigazgatási Kollégiuma budai központjában Dr. Ribai Csilla ismertette a 2017. január 1 – október 31., és a 2018. január 1 – október 31. közötti időszakok legfontosabb ügyforgalmi adatait. Megállapította, hogy a Fővárosi Ítélőtábla mutatói javultak, az összes érkezett ügy számához (6285) viszonyítva 5,58 százalékkal (372) magasabb a befejezett ügyek száma (6657).

Kiemelte, hogy az idei esztendő október 31-i napján kevesebb ügy maradt folyamatban, mint 2017. december 31 végén. A folyamatban maradt peres ügyek száma összességében 10,89 százalékkal, míg a folyamatban maradt nemperes ügyek száma 33,82 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Az elnök a statisztikai adatok alapján rámutatott arra is, hogy jelentősen csökkent az 1 éven túli folyamatban maradt ügyek száma!

Megállapítható továbbá, hogy a 2017. évihez képest számszerűen nőtt a 6 hónapon belül befejezett peres ügyek száma. Valamennyi kollégiumban, az összes befejezett ügyhöz viszonyított százalékos arány: 70,22 százalékról 86,28 %-ra emelkedett, azaz a 6 hónapon belül befejezett peres ügyek tekintetében 16,06 százalékos növekedés tapasztalható.

Az ügyforgalmi adatok bemutatását követően az ítélőtábla elnöke röviden szólt a Fővárosi Ítélőtábla sajtókommunikációs célkitűzéseiről és az ezzel kapcsolatos eredményekről.

Ahogy arról néhány hete a Fővárosi Ítélőtábla Médiaklubjában már értesülhettek a sajtó képviselői: a bíróság működéséről szóló, hiánypótló kisfilm készült. Az ismeretterjesztő céllal készített, igényes alkotásból, amely a legnagyobb videómegosztón is hozzáférhető, praktikus információkat tudhatunk meg az igazságszolgáltatásban folyó munkáról.

Médiastratégiájuk másik fontos eleme a Médiaklub-rendezvénysorozat, melynek keretében a bíróságok és a média részéről felmerülő igények megvitatására, a kérdések tisztázására nyílik – egyedülálló! – lehetőség. Legutóbb az új Büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító új jogintézményekről esett szó. Korábban – egyebek közt – a sajtónyilvánosság és a bírósági tárgyalások egymáshoz fűződő viszonyáról adtak tájékoztatást.