Fény derült a tévés legenda titkaira- Havas nem Havasként született

havas2Havas Henrik olyasmit csinál, amit még soha. Több mint három évtizedes pályafutása során a SportKlubon látható 3 menet Havas Henrikkel az első sportműsor a „Tanár úr” életében. Bár úgy tűnhet, hogy már mindent tudunk az élő televíziós legenda életéről, az még a mai napig tartogat meglepetéseket. Azt például tudták, hogy a valódi neve Rokobauer Henrik és irtózik az őszibarack héjától? És azt, hogy 18 évig tanított azon az egyetemen, ahová hallgatónak nem vették fel? Lássuk Havas titkait!

Havas nem is Havas?

Havas Henrik Rokobauer Henrik néven látta meg a napvilágot. A tévés általános iskolai bizonyítványában is ez a név szerepel, de később áthúzták és fölé írták az időközben felvett Havas nevet. „Óbudai sváb család vagyunk, édesapámnak szóltak a munkahelyén, hogy érdemes lenne nevet változtatnia” – mondta Havas Henrik.

A még pontosabb elnevezés a dr. Havas Henrik lenne, hiszen a gépjármű villamossági műszerész végzettség után jogi diplomát is szerzett, bár a doktori címét soha nem használta. „Szegedre akartam menni a jogi karra, de oda nem vettek fel, így Budapesten jártam egyetemre. Bosszúból visszamentem Szegedre tanítani: összesen 18 évet oktattam azon az egyetemen, ahová diákként nem kellettem.” 

Sportkarrierről álmodott

A televíziós nem csak beszél a sportról, apja futballistának szánta, ifjúkorában pedig komolyan elgondolkodott azon, hogy talán a kosárlabda lehet a jövője. „183 centis magasságommal picinek tűntem a langaléták mellett, de 160 centi magasra is fel tudtam ugrani és jó csuklóm volt. Sajnos nem láttam át kellőképpen a pályát, az edző szerint buta voltam a játékhoz, így abbahagytam” – mondta a 3 menet Havas Henrikkel házigazdája.

Félelmek és családi titkok

A SportKlub műsorvezetője két dologtól irtózik: az őszibarack héjától és a nyers hústól. „Feleségem 43 év házasság után sem hiszi el, hogy undorodom az őszibarack héjától, ha csak beszélnem kell róla, már rosszul vagyok. A nyers húst pedig egyszerűen nem vagyok hajlandó megérinteni.”

Akad egy téma, amelyről a Havas családban soha nem esett szó, ez pedig édesapja kétéves ukrajnai hadifogsága. „Egy nap hazaért, de sem ő, sem az  édesanyám nem beszélt a távollétéről. Az egyetlen részlet amit tudok, hogy a bérmálása alkalmából kapott aranyóráját odaadta egy ismeretlennek, nehogy az oroszok vegyék el tőle. Édesanyám él, de ő sem akart soha erről az időszakról beszélni.”

Kis híján Spanyolországba költözött

Havas Henrik unokái Spanyolországban élnek, és a tévés az elmúlt időszakban többször elgondolkodott azon, hogy feleségével maga is kiköltözik, szeretne több időt a gyerekekkel tölteni. “A SportKlub felkérése is sokat nyomott a latba, hiszen régóta akartam sportműsort vezetni, sőt, régebben sportriporternek készültem. Ez most sikerült, így a spanyolországi tervek egy kicsit tolódnak, de egyszer biztosan nekiindulunk és ott töltünk pár hónapot” – mondta Havas.

Havas minden csütörtökön 19:30-tól kemény kérdésekkel várja a szorítóban interjúalanyait. 3 menet Havas Henrikkel csak a SportKlub műsorán.