Berki Krisztián: „Turista vagyok egy világbajnokságon”

A londoni olimpia hősét, Berki Krisztiánt látja vendégül a szorítóban ma este Havas Henrik, a Sportklub műsorán. Az élsportoló számára csalódással ért véget a glasgow-i világbajnokság, nem jutott tovább, így elúszott az olimpiai kvótalehetőség. Ennek ellenére Krisztián nem csügged, büszke az eddig elért sikereire, és a pillanatnyi vereség is inkább motiválóan hat rá, mintsem hogy elkeserítse.  

Berki Krisztián már mosolyogva mesélt Havas Henriknek az ominózus glasgow-i eseményekről a Sportklub műsorában. „Ritka az, hogy az első hét után már csak turista vagyok egy világbajnokságon” – mondta az olimpikon, majd hozzátette, hogy alapvetően a vb és az olimpia közti rendszerrel van probléma, amire ráférne egy nagyobb reform. „A rendszer hibája ott található, hogy csak a világbajnoki aranyérem juttathat ki egy sportolót az olimpiára, velem is ez volt a helyzet Peking előtt, amikor ezüstérmesként nem kvalifikálhattam magam. A kvalifikáció pedig a világ legnehezebb dolga, mert aki a világbajnokságot megnyeri, az könnyebben ér el bármit az olimpián” – fejtette ki véleményét Berki Krisztián. A híres tornászt azért nem viselte meg a hirtelen elúszott kvótalehetőség, hisz egy olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet. „Így azért kisebb rajtam a teher” – zárta rövidre a témát.

A tornasport technikailag rengeteget fejlődött, Magyar Zoltán neve épp olyan híres a sportágban, mint Puskásé a fociban. Berki szerint az újítása nem a gyakorlatokban rejlik. „Én a régi lótornának köszönhetem, hogy elegánsabban hajtom végre a gyakorlatokat. A testfelépítésem és alkatom is nagyban segíti az előadásmódomat. Londonban is ez az elegancia segített az aranyhoz. Az új tornászoknak könnyebb, hiszen ők beleszülettek abba a rendszerbe, amihez nekünk alkalmazkodnunk kellett” – elmélkedett a tornász. A 3 Menet Havas Henrikkel mai adásában szó esik még költségekről is. Mint kiderül: a torna az a sport, ami szülői részről nem nagy költség, a kluboknak és a tornaszövetségnek viszont óriási kiadásokkal jár. „Egy talaj például 12 millió forint, viszont megéri a befektetetés, hiszen – főleg a londoni sikerem után – rendkívül népszerűvé vált a sportág” – tette hozzá Berki Krisztián.

 

Sok fotó és információ kering arról, hogy Kínában futószalagon gyártják a tornászokat, hisz számukra ez nemzeti sportág lett. Meglepő, de hiába követendő példa az, amit Krisztián elért, ő mégsem szeretné, hogy lánya tornász legyen. „Szeretném, ha a gyerekem nőies lenne majd. Nem normális, ahogy kinéznek a kínai női versenyzők, néhányról egyszerűen nem hiszem el, hogy betöltötte a tizenhatot” – nyilatkozott az olimpikon. Azt is megjegyezte, hogy mennyire szeretné, ha sokan követnék a példáját, és népszerű maradna a tornasport. „Nagyon fontos, hogy ne csak a pénz motiváljon valakit élversenyzőként. Sokkal fontosabb, hogy a sport által kicsit hős lehetek, és példaképpé válhatok. Ez mindennél többet ér” – zárta le a témát Berki Krisztián.

 

Berki Krisztián a 3 Menet Havas Henrikkel mai epizódjában 19:30-kor.