Brazil nagydíj: A V8, a Cosworth és Webber búcsúja

Ami a futam előtt biztos volt: Vettel és a Red Bull világbajnok, Alonso pedig a második.  A brazil futam a pilóta világbajnokság harmadik helyéről döntött, amelyért Hamilton, Webber és Rosberg volt még csatában, utóbbi gyakorlatilag csak matematikailag. A gyártoknál azonban sokkal nagyobb volt a tét, hiszen három csapat is esélyes volt a második helyre és az azzal járó hatalmas tőkeinjekcióra. Mark Webber utoljára nyomta meg a KERS – gombot és utoljára muzsikált 8 henger egy F1-es autó farában.

F1 - GRAND PRIX OF BRASIL 2013

Köszönjük Mark!

A verseny száraz körülmények között kezdődött, Rosberg pedig egy remek rajttal megelőzte, és majdnem egy teljes körig maga mögött tudhatta Vettelt, ám a világbajnok a célegyenesben helyre tette a dolgokat. A Lotus küzdelme a konstruktőri világbajnokság második helyéért a negyedik körben ért véget, amikor Grosjean autójából hatalmas füst szökött fel, és a francia kénytelen volt félreállni.

Alonso eközben gyorsan átlépte mindkét Mercedest, és feljött a második helyre. Mark Webber is hasonlóan cselekedett és Alonso után eredt, akit a 13. körben meg is előzött. A két Mercedes közül Rosberg komoly gumiproblémákkal küzdött, folyamatosan lassult, Hamilton és Massa is megelőzte.

A Red Bull cserélt a legkésőbb a kereket, elsőnek Webber jött a boxba. Az ausztrálnál azonban nehezen ment fel a bal hátsó, ezért csak Alonso mögé tudott visszatérni a pályára. Webber azonban a 26. körben másodszor is megelőzte a spanyolt. A Ferrari másik pilótája, Massa ekkor már a negyedik helyen autózott, de a célegyenesben lévő fehér vonal átlépéséért áthajtásos büntetést kapott. Ezzel Hamilton megörökölte tőle a pozíciót. Az angol azonban nem örülhetett sokáig, mivel egy elég szerencsétlen manőver során összeért hátsó kereke Bottas Williamsének hátsó kerekével, aminek következtében a finn kiesett, Hamilton pedig áthajtásos büntetést kapott.

A végén Hamilton honfitársa, Button a McLaren idei legjobb eredményét szállította a negyedik hellyel. Vettel győzőtt, a távozó Webber lett a második, Alonso pedig a harmadik. A negyedi Button, az ötödik Rosberg, a hatodik Perez, a hetedik Massa, a 8. Hülkenberg, a 9. Hamilton, a 10. pedig Ricciardo.

Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy Webber megkaparintotta a bronzérmet a pilóták világbajnokságában, a Mercedes pedig megőrizte második helyét a konstruktőri bajnokságban, a Ferrari ezúttal a harmadik legjobb csapat lett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*