Volentér Balázs már harmadik a bajnokságban

 Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a Magyar Gokart Bajnokság X-XI. fordulója a máriapócsi Rabócsi-ringen, ahol természetesen Volentér Balázs, az OXXO Energy versenyzője is rajthoz állt. A versenyzők talán az év egyik legnehezebb futama elé néztek, hiszen a rettentő hőség mellett, egy elképesztően technikás, szinte csak kanyarokból álló aszfaltcsíkon kellett megküzdeniük.
Bár az edzések alatt Balázs folyamatosan gyorsult, sajnos az is kiderült, hogy nem lesz egyszerű dolga a másnapi versenyeken, mivel a többiek által használt KZ 10-es motorral sokkal jobban ki lehet gyorsítani (ez márpedig nem egy elhanyagolható tény egy olyan pályán, ahol 3 hajtűkanyar van egymás után…).

A vasárnap reggel a KZ2-es kategória Warm Up-jával kezdődött, ami Balázsnak nem indult túl szerencsésen, hiszen a bemelegítő edzés után észrevették, hogy eltört a kipufogó tartó, de gyors szerelés után időben ki tudott gurulni, majd a 4. helyre kvalifikálta magát a versenyre.
Balázs rendkívül jól kapta el a rajtot, és az első kanyarban meg is próbálta kívülről megelőzni az előtte haladó versenyzőt. Az előzés itt még nem sikerült, de végig az ellenfele mellett tudott maradni a külső íven, és így a következő kanyarban már ő volt belső íven, amit ki is használt. Ekkor, bár megpróbálták leszorítani, az OXXO Energy versenyzője nem hagyta magát, és így feljött a 3. helyre. Ez után jött a kemény próba, hogy mennyire tud védekezni egy ilyen pályán az erősebb gépek ellen. Balázs 3-4 körön keresztül tudta tartani az őt támadó pilótát, végül azonban a másik versenyző a kigyorsításon ment el neki, ami ellen nagyon nem is tudott mit tenni. Balázs megpróbált visszatámadni a következő kanyar féktávjánál, azonban ez nem sikerült neki, végül kiváló versenyzést bemutatva a 4. helyen ért célba kihozva magából és a gépből mindent.
A második verseny rajtja Balázsnak nem sikerült annyira jól mint az előző, azonban a helyzet nem volt reménytelen, hiszen a 2-3. helyért nagy csata alakult ki, ami jól jött az OXXO Energy versenyzőjének, hiszen azon kívül, hogy lassították egymást, nagy benzin és gumi fogyasztásba kezdtek. Sajnos pár kör után ez a csata is eldőlt, így mindenki a saját tempójában tudott tovább körözni.  Balázs már nem tudta őket utolérni,  így végül ismét egy 4. helyet szerezte meg, folyamatosan a saját és a gokartja határán autózva.

Az OXXO Energy versenyzője így értékelte a hétvégét: „Vegyes érzelmek vannak most bennem, hiszen ismét megmutattam, hogy nagyon hamar meg tudok tanulni egy új pályát, és bár szerintem nagyon jól teljesítettem, úgy gondolom, hogy meg lehetett volna mindkét futamon a dobogó, ha a motorom egy picit jobban elmegy alulról. A pálya egyébként rendkívül technikás, szinte nincs is benne egyenes, olyan mint egy csigalépcső, csak kanyarodsz és kanyarodsz, ráadásul rendkívül pattogós az aszfalt és van benne több olyan rész is, ahova vakon esünk be. Ennek ellenére rendkívül élveztem az összes kört, amit teljesítettem. Az első futam rajtját nagyon jól kaptam el, majd sikerült előznöm egyet, de tisztában voltam azzal, hogy nem lesz könnyű dolgom, ha magam mögött akarom  tartani, hiszen jobb motorja van. 1-2 körrel később a célegyenesben (ami gyakorlatilag egy nyújtott kanyar) majdnem körbeautózott, annyival jobb kigyorsítása van a KZ 10-esnek, de ezt még ki tudtam védeni. A következő körben azonban egy másik hajtű kigyorsítását még jobban kapta el és ekkor már el tudott menni nekem. A második futam rajtja annyira nem sikerült jól mint az előbb, viszont hatalmas csata alakult ki előttem. Arra játszottam, hogy ha ilyen ütemben támadják egymást, akkor el fog fogyni a gumijuk és a benzin kímélés miatt is vissza kell majd venniük a tempóból, ennek köszönhetően utolérem és meg is tudom előzni őket. Sajnos végül az üzemanyag és az abroncsok sem fogytak olyan ütemben, mint ahogy azt vártuk és végül ismét 4. lettem. A saját teljesítményemmel elégedett vagyok és úgy gondolom, hogy mindent kihoztam a gokartból is.”

Volentér Balázs  ezzel a két 4. hellyel feljött az összetettbeli 3. helyre. A következő versenye 3 hét múlva (Augusztus 23-25) újra Kecskeméten lesz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*