VOKS – INTERAKTÍV POLITIKAI TÁNCSZÍNHÁZ TEMESVÁRON

A budapesti Tünet Együttes interaktív politikai táncszínháza, a Voks május 10-én, 19 órakor látható a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében. Szabó Réka társulatát az utóbbi években  több alkalommal is láthatta a közönség a Temesvári Eurorégiós Színházi Talákozón, sőt, 2012-ben a Timishort rövidfilm fesztiválon is nagy sikerrel vendégszerepeltek Temesváron. A Voks a mai Magyarország társadalmát mutatja be, kiélezve a kollektív döntéshozatal és az egyéni felelősség témájára.

A Voks május 10-én, 19 órakor látható a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében

A Voks május 10-én, 19 órakor látható a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében

Húzódik valahol egy láthatatlan határ. Csak akkor válik láthatóvá, ha átléptünk rajta, és már minden visszafordíthatatlan. Közeledünk. Nem az a kérdés, hogy miről akarunk beszélni, hanem hogy mit akarunk elhallgatni. És most nagy dolgokra gondolok, nem kicsikre. Hang vagy mozdulat, sötét vagy fény, feledni akart valóság vagy színház, életprogram vagy esti program – ti választotok. Egyetlen gombon múlik minden. A melletted ülők döntik el, hogy mit nézel.

Két dolog tölt el mélységes csodálkozással, a körülmények hatalma felettem, és a körülöttem lévő baj bennem.

A Voks által feltett kérdések egyszerre nagyon aktuálisak, és történelmi korokon átívelőek: mit tehetünk, mit kell tennünk, ha addigi társadalmi életünk evidenciái, keretfeltételei egyszer csak megdőlnek? Hogyan dolgozzuk fel traumatikus történelmi tapasztalatainkat egy olyan korban, amelyben a történelmet minden politikai erő pusztán az önlegitimáció eszközének tekinti, és ennek megfelelően írja át?

A Voks igazi főszereplője, írója és rendezője maga a néző, minden egyes néző, és ahány néző, annyi szavazógomb. A döntések sora nem ott ér véget, amikor beülünk egy előadásra – mindenkinek minden pillanatban van választása, és ez estéről estére más és más előadást eredményez.

 „Ha egyszerre vetődik fel témaként a szavazás és a nácizmus világháború-korabeli térnyerése, a kettőről együtt a legtöbbeknek alighanem eszébe jut a kellemetlen igazság: Hitler demokratikus úton megválasztott politikusként kezdte felépíteni karrierjét. Konkrétan róla mindazonáltal nincs szó a Tünet Együttes Voks című előadásában: az legfeljebb a nézői asszociációk beindításáért felelős – de Szabó Réka koreográfiájának épp ez, az asszociáció a fő eszköze. Ami leginkább megmarad a nézőben az előadásból, az nem jelenik meg vagy hangzik el a színpadon: kinek-kinek az agyában születik meg. Így a legbiztosabb, hogy átmegy az üzenet (vagy valamilyen üzenet): ha azt mindenki saját maga fogalmazza meg.” – írja az előadásról Kovács Bálint (Origo).

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Biczók Anna, Bordás Emil, Egyed Bea, Furulyás Dóra, Szász Dániel

Dramaturg: Peer Krisztián

Zeneszerző: Márkos Albert

Zenészek: hegedű: Bakai Márton, cselló: Márkos Albert, nagybőgő: Hock Ernő, zongora: Rubik Ernő Zoltán, ütőhangszerek: Tömösközi László

Kosztüm: Balázs Juli, Szabados Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*