Huszonnégy órás versfolyam a Békéscsabai Jókai Színházban

Huszonnégy órás versfolyammal ünnepli a költészet napját a Békéscsabai Jókai Színház. Békés megyében több kulturális intézmény is készül programokkal az ünnepre.

    A Békéscsabai Jókai Színház Művész Kávéházában április 10-én 10 órától másnap délelőtt 10 óráig a lírát éltetik művészek, ismert közéleti szereplők és mindazok, akik a költészet ügyét a szívükön viselik.
    Tege Antal, a teátrum művésze, a rendezvény szervezője az MTI-nek hétfőn elmondta, a rendezvényt Varga Tamás alpolgármester nyitja meg és Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő zárja. Jelen lesznek a Körös Irodalmi Társaság tagjai, a városi Irodalmi Estek szervezői, a Viharsarok Táncegyüttes tagjai, a polgármesteri hivatal csoportja, Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke vezetésével nagyszalontai gyerekek, Miklós Attila (MSZP) önkormányzati képviselő, a Színitanház pedig előadja a József Attila-estjét. Mellettük csaknem az összes városi óvoda és iskola képviselteti magát.
    A versfolyamot online közvetítés révén bárki követheti akár otthonról is a színház közösségi oldalán – tette hozzá.
    A békéscsabai Lencsési Közösségi Házban április 8-án a nyugdíjas klub vendége Szabó Ila költő lesz, majd április 11-én a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzzák József Attila Lencsési úti szobrát. Ezt követően Mohos Péter előadóművész zenés irodalmi esttel készül.
    Április 11-én a békéscsabai Lencsési könyvtárban Bauer Barbara író lesz a vendég; másnap László B. Mónika békéscsabai költő tart unplugged előadást a Békés Megyei Könyvtárban.
    A Szarvasi Városi Könyvtárban szintén versmaratonra készülnek április 11-én, emellett Brachna Irén pedagógus tart előadást József Attiláról. A THILS&M együttes verses-zenés műsorral, Szemán Béla, a Cervinus Teátrum művésze pedig költészet napi előadással lép fel – írták közösségi oldalukon.
    Gyulán a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban Felelsz vagy mersz? játék lesz április 11-én egész nap; a már sokak által ismert szerencsekerékkel várják a látogatókat, a költészettel kapcsolatos kérdésekre helyes válaszokat adók kisebb ajándékokat nyerhetnek – közölte Dézsi János igazgató. Délután pedig Az összeomlás előtt címmel író-olvasó találkozó lesz Krusovszky Dénes József Attila-díjas alkotóval, akivel Kiss László író beszélget.
    Orosházán a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban Bakonyi Péter A tengerhez érve című könyvének bemutatója lesz Márton András Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével.
    A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. MTI