Visszalépésre szólította föl a NAV vezetőit Horváth András volt ellenőrzési koordinátor

Budapest, 2013. november 14. Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt ellenőrzési szakkoordinátora sajtótájékoztatót tart az áfacsalási üggyel kapcsolatban a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2013. november 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2013. november 14.
Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt ellenőrzési szakkoordinátora sajtótájékoztatót tart az áfacsalási üggyel kapcsolatban a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2013. november 14-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

“Visszalépésre” szólította föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenlegi vezetőit csütörtöki  sajtótájékoztatóján Horváth András, az adóhivatal volt ellenőrzési koordinátora, aki a napokban feljelentést tett, mert állítása szerint nagyvállalatok ezermilliárd forintos értékben csalnak adót a NAV tudomásával. A férfi a NAV hétvégi átvilágítását nevetségesnek és “lezavartnak” nevezte, főleg azért, mert “nem találtak semmit”.

    A férfi, aki már benyújtotta az adóhatósághoz a lemondását, egy november 8-i sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezer milliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.     Ezt az állítását a csütörtöki sajtótájékoztatóján is megismételte, hozzátéve, ezzel kapcsolatban tett feljelentését követően, egy sajtóhír alapján úgy tudja, hogy az ügyészség feljelentéskiegészítést kért. Ha ez így van, akkor szerinte az ügyészség hozzáállása időhúzó, mivel elmondása szerint ő több ügyben is bizonyítékokat szolgáltatott az ügyészségnek.     Horváth András arról is szólt, ha tényleg átvilágítottak volna azokat az ügyeket, amelyeket korábban jelzett, az jóval több időt vett volna igénybe, és látniuk kellett volna az ügyekkel kapcsolatos lekérdezéseket is, mert azokat mindig rögzítik és elmentik.     Kiemelte: “irdatlan adatmennyiségről” van szó, mivel csak ő három szektor adócsalásait vizsgálta, ha tényleg történt volna érdemleges felülvizsgálat, akkor ezekre érdemben kellett volna reagálniuk.     Horváth András azt mondta: nem érti, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója most miért nem szólal meg, hisz korábban azt mondta, a kiskereskedelem tele van adócsalásból származó áruval.     Elmondta: korábban már kormányzati szereplőket is megkeresett az ügyével, de Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kivételével érdemben nem foglakoztak a felvetéseivel.     Horváth András szerint az ő ügye rávilágít majd arra, hogy működik-e a bejelentő-védelmi törvény. Ha bármiféle bántódása lesz neki vagy a tanúinak, a kormányzaté lesz felelősség – jelentette ki.     Megítélése szerint a kormánynak számára a legmagasabb szintű védelmet kellene adnia, sőt, a tanúinak is, akikre “már most nagy nyomás nehezedik”.     Horváth András konkrét ügyekről, összegekről nem beszélt, az MTI kérdésére annyit mondott, az ő vizsgálódásai szerint 2011-ben a gabonaszektorban 10-12 cég mintegy 30 milliárd forint áfacsalást valósított meg.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*