Virágvasárnap a Bartók Rádióban- Az Euroradio körkapcsolása a közmédiában

A nagyhét kezdetét a Bartók Rádió tizenkétórás műsorfolyammal ünnepli. Tíz helyszín legszebb programjait a műsorvezető, Némethy Attila foglalja össze.

A tematikus napoknak évtizedes hagyománya van a Bartók Rádióban. Az aranyvasárnapi-, a virágvasárnapi közvetítések, Bach-, Schubert Maraton, valamint híres zeneszerzők születési évfordulóira szervezett egész napos rendezvények jelentősen növelik a klasszikus zene iránt érdeklődők táborát.

E tradíciót folytatja a közmédia virágvasárnapi programja is. A nagyhét kezdetén a zenei különlegességek is hozzájárulhatnak,hogy felkészüljünk húsvét ünnepére. A nap fénypontja az amszterdami Concertgebouw Zenekar hangversenye. A nagy múltú együttest Philippe Herreweghe vezényli, műsoron az oratorikus irodalom egyik csúcsa: Bach Máté-passiója szerepel (12.00).

Az utolsó koncertnek a müncheni Herkules Terem ad otthont. A szerkesztők egy ismertebb, s egy kevésbé ismert művet tűztek műsorra. Duruflé Requiem-je, a XX. századi francia egyházi zene neves darabja. Ezt követi a magyar zenei életben ritkábban hallható cseh Martin Smolka kompozíciója, az Agnus Dei (23.00).

A többi hangverseny összeállítása számomra is tartogat meglepetéseket. A portói közvetítés a portugál reneszánsz zene darabjait teszi közkinccsé (16.00). A rigai Szent János templom műsorán a XX. századi alkotások szerepelnek. Jóllehet, a szerzőkről keveset tudunk, a baltikumi kóruskultúra ismeretében valószínűleg nagyon színes, élménydús egy óra vár ránk (20.00).

A plovidi görög katolikus templomból klasszikus összeállítást élvezhetünk. Carissimi, Bach, Marcello mellett az ukrán származású barokk zeneszerző Bortnyanszkij fohászát: „Engedd, hogy imám elérjen” ismerhetjük meg (11.20).

A hangversenyek ismertetései folyamatosan érkeznek, így a virágvasárnapi műsorfolyamban a hallgatók kimerítő tájékoztatást kapnak az ismeretlenebb alkotásokról is. A külhoni hallgatók az interneten (www.mediaklikk.hu/bartok) követhetik a jeles nap eseményeit, s a hallgatók ugyaninnen értesülhetnek az esetleges műsorváltozásokról is.

Adás: 2014.április 13., Bartók Rádió 10.00-23.55

Szerkesztő: Terdik László

Műsorvezető: Némethy Attila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*