Változatos zenei programokkal emlékezik névadójára a Bartók Rádió

Bartók_Béla_1927Száznegyven éve született Bartók Béla, a XX. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, akinek korszakalkotó munkássága világszerte a mai napig meghatározó jelentőséggel bír. Névadója születésnapjának kerek évfordulójáról élő koncertközvetítéssel és különleges archív felvételekkel emlékezik meg a Bartók Rádió.  

Idén március 25-én ünnepeljük Bartók Béla születésének 140. évfordulóját, a jeles esemény alkalmából változatos zenei programokkal készül a Bartók Rádió.

„A születésnapon, március 25-én amellett, hogy az élő Muzsikáló-műsorfolyamban többször is megszólal Bartók zenéje, három izgalmas, különleges hangversennyel emlékezik névadójára a Bartók Rádió – árulta el Devich Márton csatornaigazgató. – A délben sugárzott koncertfelvételek között hallható lesz az Amszterdami Concertgebouw Zenekarának hangversenye Willem Mengelberg vezényletével: az 1939-es amszterdami koncerten mutatta be Székely Zoltán Bartók Béla 2. hegedűversenyét. A remekművet a világhírű zeneszerző Székelynek ajánlotta, így ez az archív felvétel történelmi jelentőségű.”

Ezen kívül a Bartók Rádió csütörtökön 18 órától élőben kapcsolja a Bartók Emlékházat, az ünnepi koncerten a fiatal magyar zongoristanemzedék kiemelkedő tehetsége, Balogh Ádám előadásában hallhatunk Bartók-műveket. Este 19.35-től pedig egy pontosan ötven éve, 1971. március 25-én elhangzott legendás zeneakadémiai hangverseny felvételét sugározza a csatorna. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Lehel György vezényli, elhangzik a Táncszvit, a 2. zongoraverseny Kocsis Zoltán szólójával, végül pedig a Cantata profana. A két énekes szólista Réti József és Faragó András.