Több mint 170 millió forint felajánlás érkezett Adventben az Ökumenikus Segélyszervezethez

Január 21-én Budapesten, sajtótájékoztató keretében mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet a 2013-as szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés minden támogatójának, partnerének és az összefogást segítő önkénteseknek. Az eseményen Lehel László a Segélyszervezet elnök-igazgatója visszatekintett az ünnepi összefogás eseményeire, majd ismertette a gyűjtés tapasztalatait és eredményeit. Kovács Koko István, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete az önkéntesség szerepét emelte ki, hangsúlyozva, hogy soha ennyi önkéntes nem vett még részt az adventi gyűjtésben. Koko kiemelte: ahogy a segélyszervezet sem csak az ünnepekkor segít, arra bíztat mindenkit, hogy tegye hétköznapjainak is részévé az önkénteskedést, kapcsolódjon be évközben is az elesettek segítésébe. Harmadikként Nigel Jones, az adománygyűjtés kiemelt partnere, a Tesco Magyarország vezérigazgatója köszönte meg az áruházak vásárlóinak, hogy több mint 250 ezer adománykupon megvásárlásával összesen 63.207.250 forinttal járultak hozzá az adventi gyűjtéshez. Nigel Jones a rekordösszeget egy óriáscsekken adta a Segélyszervezet vezetőjének. A tavalyi évben indított hagyományokat folytatva a cég vezetője és Koko, a több mint 200 áruházat bevonó gyűjtés arca közösen adták át a legeredményesebb pénztárosok díjait.

A sajtótájékoztató második felében az előretekintésé volt a főszerep: Lehel László ismertette, hogy a Segélyszervezet 2014-ben milyen célokra kívánja fordítani a felajánlott adományokat. Az elnök-igazgató emlékeztetve a meghirdetett jelmondatra – „Ételt az éhezőknek, Otthont az Otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!” –, azt hangsúlyozta, hogy a segélyszervezet munkájában az azonnali, kézzelfogható támogatás mellett nagy hangsúlyt kapnak azok a fejlesztések és hosszú távú programok, melyek keretében kitörési pontokat is tud kínálni a Segélyszervezet a szegénységből.

Az ünnepi összefogásról

2013 adventjén, immár 18. alkalommal indította el az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhívás a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően ezúttal is több százezer embert szólított meg. A gyűjtés a hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján, gyertyagyújtással kezdődött. Az Operaházban tartott sajtótájékoztatón Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László ismertették az adománygyűjtés célkitűzéseit és partnereit. Advent időszakában a hagyományoknak megfelelően a Segélyszervezet számos ünnepi segélyakcióval – élelmiszer- és ajándékcsomag-osztásokkal, családi és gyermekprogramokkal, valamint, több mint tízezer rászorulót vendégül látó melegétel-osztás sorozattal – tette szebbé családok ezreinek karácsonyát. Az adománygyűjtés fókuszában azonban nem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet mindennapokban folytatott szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.  

Könnyű volt csatlakozni

 

A 1353-as Adományvonal

Az összefogáshoz minden korábbinál több módon lehetett csatlakozni. A legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt, melynek hívása ezúttal is 250 forint támogatást jelentett. Advent időszakában több mint 300 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at. Kimagasló arányban járult hozzá az így összegyűlt mintegy 75 millió forinthoz a Class Fm december 17-i Morning showjának 2 órás gyűjtő akciója, amely több mint 10,5 millió, illetve az RTL KLUB Fókusz Plusz december 21-ei adománygyűjtő különkiadása, amely alatt a tavalyi rekordot is meghaladó, 37,5 millió forintnyi felajánlás érkezett.

TESCO Adománykupon

Újabb rekordot döntött a Tesco áruházakban zajló gyűjtés is. A november 19. és december 31. között az ország valamennyi Tesco áruházának kasszáinál megvásárolható 250 forintos adománykuponokból összegyűlt 63.207.250 forint, közel 10 millió forinttal haladta meg a tavalyi gyűjtés eredményét. A sikerben a gyűjtést idén is személyesen, Talmácsi Gáborral együtt indító jószolgálati nagykövet, Koko mellett fontos szerepe volt a pénztárosoknak. Ennek elismeréseként, a tavaly indított hagyományt folytatva, Nigel Jones és Koko értékes jutalmakat adott át a legjobban teljesítő pénztárosoknak.

Adománypontok, befizetések, online adományozás

A szeretet.éhség. adománypont 2013-ban a Szent István Bazilikánál rendezett Adventi Ünnep részeként lelt otthonra. Aki elzarándokolt a faházikóhoz, hogy adományát személyesen adja át, egy az Ökumenikus Segélyszervezet által támogatott családok illetve a szervezet önkéntesei által készített mézeskalácsszív dísszel lett gazdagabb. Az adományponton első alkalommal lehetett vásárolni szeretet.éhség. ajándéktárgyakat is. A város egy másik illusztris épületének tövében, az Operaház Diótörő Fesztiváljának részeként szintén folyamatos volt a gyűjtés: forralt bor és más finomságok megvásárlásával lehetett csatlakozni az adományozók köréhez. Lehetett adakozni a nagyobb Postákon szeretet.éhség. képeslapok megvásárlásával, illetve a Starbucks kávézókban mézeskalácsszíves hűtőmágnesek megvásárlásával is. Első alkalommal volt része az adománygyűjtésnek a Design Terminál jótékonysági aukciója, ahol fiatal magyar tervezők által felajánlott alkotások kerültek kalapács alá. Az adománygyűjtő pontok és a meghirdetett akciók nemcsak a konkrét adománygyűjtésnek adtak helyet, hanem közösségi térként is szolgáltak arra is, hogy az odalátogatók, adományozók jobban megismerhették a Segélyszervezet munkáját, mindemellett pedig önkéntes munka vállaláshoz is tapasztalatot gyűjthettek és is inspirációt kaphattak.  A Segélyszervezet munkáját folyamatosan követő és rendszeresen támogató magánadományozói körből csekkes befizetés illetve átutalás útján is sokan csatlakoztak az adománygyűjtéshez. A tavalyi évhez képest megduplázódott az online adományozók száma, amiben bizonyára nagy szerepe volt a Segélyszervezet november végén elindult új honlapján megújult, korszerű adományozási felületnek. (www.segelyszervezet.hu)

 

Vállalati adományok, együttműködések

A Segélyszervezet stratégiai partneri körén túl, 2013 végén is számos vállalat csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtéshez. A felajánlások nagyságrendje ezúttal is széles skálán mozgott, a nagyvállalatok többmilliós támogatásaitól, a céges partnerek karácsonyi ajándékai helyett a rászorulóknak felajánlott százezres nagyságrendű felajánlásokon át, a kisebb munkahelyi gyűjtésekig. Az adománygyűjtés támogatói voltak többek között: Evopro, Novartis, Synlab Hungary, Bonafarm Csoport, MSD Pharma Hungary Gyógyszervállalat, Budapest Taxi, Microsoft, Nestlé, Samsung, T-Systems, Henkel, BDO, Siemens, Argonsoft, Fővárosi Vízművek. A hagyományoknak megfelelően partnercégek fogadták örökbe az ünnepi ételosztások egyes napjait is, köztük az Elmű-Émász, az E.On, a Vodafone Humanitárius Alap, a Kult-Turist és az EchoTv.   Az Ökumenikus Segélyszervezet több vállalati partnere is bekapcsolódott a gyűjtés népszerűsítésébe, így az Allee Bevásárlóközpont LED kivetítőin vetítették a felhívás kisfilmjét, míg a Szerencsejáték Zrt. lottózóiban, a Béres gyógyszergyár partner patikáiban, illetve a MOL benzinkutakon plakátok hívták fel a figyelmet az adománygyűjtésre.

Az adománypontok, adományozási akciók, magán és vállalati befizetések révén összesen további 32 millió forint adomány érkezett. A Tesco Áruházakban összegyűlt több mint 63 millió forinttal és a 1353-as adományvonalon érkezett mintegy 75 millió forinttal együtt az Országos Adventi Pénzadomány során több mint 170 millió forintnyi felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez.  

 

Önkéntesség

A budapesti Bazilika mellett négy héten át nyitva tartó szeretet.éhség. adományponton több mint 200 önkéntes, mintegy 600 órán át segítette az Országos Adventi Pénzadománygyűjtést. A bevont önkéntesek száma, így több mint kétszerese volt, mint 2012-ben. Jelentősen megnőtt a szervezet ünnepi segélyakcióiba bekapcsolódó önkéntesek száma is: az ünnepi segélyakciók (különösen is az ételosztások) segítőjeként, további 150 fő összesen 400 órát szánt arra, hogy az adventi időszakban személyesen is részt vegyen a rászorulók megsegítésében. A segítők között minden korábbinál magasabb volt a vállalati partnerektől csoportosan érkezők aránya, illetve az önkéntesek mellett első alkalommal megjelentek az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok is. Utóbbiak 8 iskolából, összesen mintegy 80-an kapcsolódtak be az adománypont működtetésébe.

Fontos, példamutató szerepet játszottak az adománygyűjtésben az ismert emberek, sztárok, közéleti személyiségek is. Így Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek mellett, tevékenyen részt vettek az ünnepi összefogásban az Operaház vezetői és művészei, köztük Ókovács Szilveszter, Solymosi Tamás és Rost Andrea. Az MTVA képernyősei, köztük Varga Edit, Onyutha Judit, Harsányi Levente és Rátonyi Krisztina. Az RTL Klub, illetve az X Faktor sztárjai közül Teszári Nóra, Barabás Éva, Gönczi Gábor,  Keresztes Ildikó, Baricz Gergő, Wolf Kati, Vastag Csaba, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Muri Enikő és Csobot Adél. Népszerű médiaszemélyiségek, köztük Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc, Vadon Janos, Bakos Piroska, D.Tóth Kriszta és D.Tóth András. A sztársportolók közül Katus Attila és Talmácsi Gábor erősítette a mezőnyt, amelyet még tovább színesítettek a Momentán Társulat színészei.

 

Médiapartnerek

Az adománygyűjtés kiemelkedő eredménye nagyban köszönhető annak a széleskörű összefogásnak, amellyel a hazai médiumok támogatták a Segélyszervezet célkitűzéseit. Az RTL KLUB Fókusz Plusz különkiadása és a Class Fm adománygyűjtése mellett nagymértékben járultak hozzá a gyűjtés sikeréhez az MTVA rendszeres tudósításai illetve az ünnepek közeledtével sugárzott társadalmi célú reklámszpotok is. Kiemelkedő volt mind a térítésmentesen sugárzott szpotok számának, mind a tudósítások számának tekintetében az Inforádió, a Lánchíd Rádió, a Hírtv, a TV2 és az EchoTv szerepvállalása is. A nyomtatott média terén a Nők Lapja, a Heti Válasz, a Metropol, a Magyar Nemzet és az Evangélikus Élet nagy kedvezménnyel illetve térítésmentesen biztosított felületein sok embert ért el az adománygyűjtő felhívás, csakúgy, mint a Publimont, és a Promix által kedvezményesen biztosított felületeken.

A kommunikációs kampányban ügynökségi oldalról a szpotok kreatív tervezésnél az ACG PRO, a Fókusz Plusz különkiadás létrejöttében pedig a PlanB vállalt fontos szerepet, a Segélyszervezet médiafigyelő partnere pedig a Médianéző Kft. volt.

 

AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET EZÚTON IS KÖSZÖNETÉT FEJEZI KI MINDEN TÁMOGATÓNAK, VÁLLALATI ÉS MÉDIAPARTNERNEK, MAGÁNADOMÁNYOZÓNAK ÉS ÖNKÉNTESNEK A SEGÍTSÉGÉÉRT!

 

Felhasználási Területek, átláthatóság:

 

Az összegyűlt több mint 170 millió forint az ünnepi segélyakciókon túl a Segélyszervezet év közbeni munkáját támogatja, a meghirdetett célkitűzések mentén. Az „Ételt az éhezőknek, Otthont az Otthontalanoknak, Esélyt az Esélyteleneknek!” jelmondatnak megfelelően, a kézzelfogható segélyezés mellett a felhasználási területek között nagy hangsúlyt kap a lakhatásukat vesztett családokat támogató intézményhálózat fejlesztése, és a kitörési pontokat kínáló esélyteremtő programok működtetése. Az adományok az alábbi 4 területen kerülnek felhasználásra 2014 folyamán:

Országos Segélyközpont működtetése

Az adományoknak köszönhetően 2014-ben is egy hatékonyan működő Segélyközpont segítheti azokat, akik a Segélyszervezethez fordulnak különböző nehézségekkel, problémákkal. A központban szociális szakemberek egyenként térképezik fel a segélykérők helyzetét, hogy megfelelően rugalmas, gyors, személyre szabott segítséget kaphassanak a rászorulók. A Segélyközpont egy év leforgása alatt mintegy 19 ezer kérést kezel. A leggyakoribb segítségnyújtási formák: élelmiszer, ruha, adósságkezelés-tanácsadás, gyógyszer, téli rezsigazdálkodás-támogatás, tanácsadás. A Segélyszervezet a hazai rászorulók mellett 2014-ben is folytatja az erdélyi és kárpátaljai nélkülöző családok támogatását is.

 

Segítség az álláskeresőknek:

Mivel a szegénység egyik legjellemzőbb oka a munkanélküliség, a Segélyszervezet elkötelezetten folytatja álláskeresőket támogató országos programját 2014-ben is. Az adományok hozzájárulnak ahhoz, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet Ygen Humánerőforrás Központjában és további négy szociális és fejlesztő központban (Szolnokon, Orosházán, Miskolcon és Kastélyosdombón) összesen közel 650 főnek nyújthasson hatékony segítséget az álláskeresésben, a Y generációtól egészen a munkaerőpiacon kifejezetten nehezen érvényesülő 50 év felettiekig.

 

Bántalmazottak ellátása és prevenció:

Az Ökumenikus Segélyszervezet nyújtja Magyarországon a legtöbb olyan szolgáltatást, amely a bántalmazás, párkapcsolati erőszak elől menekülők komplex ellátását vállalja fel. Évente mintegy 200 fő, felnőttek és gyerekek számára nyújt védett szállást, jogi és pszichológiai segítségnyújtást, keresve az új utakat a rehabilitációban, a traumák hatékonyabb kezelésében az újrakezdés elősegítése érdekében. Az adományok e munka folytatásához való hozzájáruláson túl lehetővé teszik, hogy a Segélyszervezet 2014-ben ezen a területen se csak a kialakult helyzet kezelésében nyújtson segítséget, hanem például a középiskolások körében is kifejtse tevékenységét, a megelőzésben is.

Intézmények bővítése, fejlesztése          

2014-re a Segélyszervezet országos intézményhálózatának több központjában is jelentős fejlesztések váltak szükségessé. Az adományok hozzájárulnak a miskolci és orosházi családok átmeneti otthona, valamint a debreceni szociális és fejlesztő központ megújulásához.

Folytatódik és újabb két „lépéssel” egészül ki Kastélyosdombó 2013-ban indított reintegrációs modellprogram. A kitűzött cél az, hogy a következő években családok százainak jelentsen valódi kiutat a szociális ellátórendszerből. A részben a 2012-es adventi pénzadománygyűjtésből tavaly létrehozott családok átmeneti otthona és tangazdaság mellett 2014-ben egy új képzőközpont létrehozására kerül sor, melyben a munkaerőpiaci képzésekre szolgáló tantermek mellett gyermekek fejlesztését szolgáló helyiségek is helyet kapnak. Megkezdődik a reintegráció következő lépését, a letelepedést elősegítő házak vásárlása is a kistérségben. Az infrastrukturális fejlesztések harmadik színtere a Segélyszervezet Budafokon épülő országos koordinációs és önkéntesképző központja, melyet a tervek szerint 2014 őszén adnak át, új lehetőségeket nyitva meg az egyre növekvő önkéntes közösség képzésében, illetve a Segélyszervezet hatékony, korszerű működtetésében.

 

Élen az átláthatóságban!

    

Az adventben beérkezett adományok a Segélyszervezet gyakorlatának megfelelően, a legszigorúbb nemzetközi sztenderdek szerinti KPMG könyvvizsgálat mellett kerülnek felhasználásra. A szervezet honlapján tett vállalásoknak megfelelően, a beérkezett adományok 85%-át közvetlenül a rászorulókat segítő tevékenységek finanszírozására, 6%-át a visszacsatolásra, adománygyűjtésre és önkéntes menedzsmentre, míg 9%-át az átlátható, szakszerű és fenntartható segítségnyújtás feltételeinek megteremtésére fordítja.

További részletek: http://www.segelyszervezet.hu/hu/rolunk/atlathatosag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*