Támadás a címvédők ellen

Parázs csata várható az autósok között a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei következő futamán, a Riverside Baján

2015-Riverside Baja-előzetes3-Fekete,Tóth

A jövő hétvégén – május 15. és 17-e között – elrajtol a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei második futama, a Riverside Baja. Az autósok között hatalmas küzdelem várható, hiszen valamennyi induló győzelemre tör: a verseny tavalyi győztese, Fodor Imre – vadonatúj navigátorával, Bagics Róberttel –, a bajnoki címvédő Fekete, Tóth duó, valamint a Bugacon a poklot és a mennyet is megjárt Korda Erik. Lesz egy nagy visszatérő is Lónyai Pál személyében, aki Horn Albert navigálása mellett szeretne minél több bajnoki pontot szerezni.

 

A Terep Rallye versenynaptárába tavaly került be először – akkor szintén a hazai bajnokság második futamaként – a Riverside Baja. Akkor Beled volt a házigazda, ám idén május 15-17 között az ausztriai Reichnitz és Sárvár lesz a verseny központja. A magyar bajnoki pontok mellett a motorosok és quadosok viadala egyben Európa-bajnoki futam is lesz – 2015-ben a második –, míg az autósoknál a Zóna Európa Bajnokság negyedik versenyét rendezik meg. Úgy tűnik, idén az autósok között hatalmas csata várható, hiszen a végső sikerre többen is bejelentkeztek.

A Riverside Baja tavalyi győztese, Fodor Imre az idei viadalon egy új navigátorral vág neki a meglehetősen érdekesnek mutatkozó versenynek. Bagics Róbert számára a rallye-szakaszok sem lesznek idegenek, ugyanis korábban ebben a szakágban is diktálta már az itinert.

 

 „Egyelőre ezen a versenyen indulunk együtt, természetesen tesztjelleggel. Amennyiben úgy látjuk, megfelelően tudunk közösen dolgozni, akkor ebből még akármi is lehet. Mindenesetre a céljaink ettől még nem változtak, szeretnénk minél előbb végezni. Nem is tehetnénk mást, hiszen Imi maximalista, így a száz százalékot fogjuk egymásból kihozni. De hogy ez mire lesz elég, az a versenyen fog kiderülni. Az autónk, a Ford Ranger tökéletesen fel lesz újítva a Riverside Bajára, és úgy vélem, a ránk váró szakaszok kifejezetten fekszenek majd neki. Az esélyeinket az sem rontja, hogy korábban a rallye túra szakágában is diktáltam már az itinert, így abban bízom, hogy a rallye-val közös szakaszokon ez az előnyünkre lesz” – árulta el Bagics Róbert.

Szintén az esélyesek közé sorolja magát a Fekete Antal, Tóth György páros, akik 2014-ben megnyerték az abszolút magyar bajnoki címet. A duó navigátora, Tóth György szerint a Sárvár és környékén rendezendő versenyen is kifizetendő lehet majd, hogy kettősük stabilan gyors valamennyi szakaszon.

„Már Bugacon is mi voltunk a legjobb magyar csapat, ám ez akkor nem ért győzelmet. Most szeretnénk ezen változtatni, annak ellenére, hogy tudjuk, a Toyota Hilux számára nem kedvezőek a rallye-s szakaszok. Éppen ezért mi a kimondottan terep-rallye-s részekre fogunk koncentrálni, és ott szeretnénk kihasználni azt, hogy mi stabilan, minden körülmények között gyorsak vagyunk. Tavaly azzal lettünk bajnokok, hogy a váratlan helyzetekre mi reagáltunk a mezőnyben a leggyorsabban, így ha a 2014-es versenyhez hasonlóan most is esne az eső, az kedvező lenne a számunkra. Egy biztos, ha nem hibázunk, mindenképpen dobogóra állhatunk” – jelentette ki Tóth György.

Ugyancsak a győzelemre tör Korda Erik, aki a bugaci idénynyitón megjárta a mennyet és a poklot: volt szakasz, amit megnyert, volt, ahol eltévedt, de váltógondjai is akadtak. Most abban bízik, technikai hibáktól mentes hétvége vár rá és navigátorára, a rallye-ben Európa-bajnoki címet szerző Nyírfás Yuliannára.

„Mindenképpen győzni megyek a Riverside Bajára, mert érzem, most nem lesz semmilyen gondunk. Az autónk készen áll, csütörtökön tesztelünk a helyszínen, hogy az esetleges hibákra mindenképpen fény derüljön. A versenygép tudja azt, ami a győzelemhez szükséges, így most csak rajtunk múlik majd, sikerül-e valóra váltania az álmunkat. Yuliannával együtt készen állunk, és nem lenne ellenemre, ha a csapat másik autójával induló Garamvölgyi Zoli és Szabó Barbara felállhatna mellénk a dobogóra a viadal végén. Mondjuk a második helyre…” – fogalmazta meg céljait Korda Erik.

 

A Riverside Bajának lesz egy nagy visszatérője is Lónyai Pál személyében, aki idén Horn Alberttel a jobbján próbál meg minél eredményesebben szerepelni. Tavaly is indult a Riverside Baján, de egy baleset miatt az élről kiesett.

„Ez lesz idén az első versenyem, és a régi jó Nissan felújított változatával abszolút teszt jelleggel veszünk részt a Riverside Baján. Az autó fejlesztése befejeződött, és ezeket, mint például az új gátlókat a rajt előtti teszten élesben is kipróbáljuk. Hiányzott ár a versenyzés, hiányoztak a száguldással megtett kilométerek, és úgy vélem, a középmezőny elejére jó autóval képesek leszünk akár meglepetésre is, ha kihozzuk magunkból azt, ami bennünk van. Mi mindent megteszünk Alberttel a sikerért, majd meglátjuk, mindez mire lesz elég” – nyilatkozta Lónyai Pál.