Fazekas Károly uralja eddig a Riverside Baját

Megrostálta a mezőnyt a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság második napja, amelyen a nehéz pályák mellett az időjárás sem kímélte a versenyzőket.

 Minden volt a Riverside Baja második napján, ami a terep-rallye világához tartozik: izgalmas és fordulatos szakaszok, remek teljesítmények és emberi drámák egyaránt. Az autósok között a Fazekas Károly, Szenáki László duó uralta a tegnapi napot terepen, míg a motorosoknál az Európa-bajnoki mezőnyben a nap végére helycsere történt az élen, a magyar értékelésben Somfai Mátyás tovább növelte az előnyét. Több esélyes viszont kiesett különböző okokból: a Fodor Imre, Bagics Róbert duó, valamint Hodola Richárd bukás miatt feladta a viadalt, míg a Garamvölgyi Zoltán és Szabó Barbara páros technikai okok miatt volt kénytelen lemondani a jó helyezésről.

 

A Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság második viadalának, a Riverside Bajának a szervezői nem hiába fohászkodtak azért, hogy kedvezőbbre forduljon szombatra az időjárás, ugyanis szinte nyári melegben és napsütésben teljesítette a mezőnyt az aznapra előírt szakaszokat. Ezzel együtt alaposan megrostálta a mezőnyt a szombati versenynap, hiszen több esélyes is elbúcsúzott.

 

Az autósok között előbb a Riverside Baja címvédője, Fodor Imre és Bagics Róbert bukott egy nagyot, és 2013 abszolút magyar bajnoka nem is tudta folytatni a versenyt, ráadásul navigátorát a szombathelyi kórházba kellett szállítani, ahol szerencsére kiderült, nem szenvedett törést. Ugyancsak elvesztette minden esélyét a jó szereplésre a negyedik szakaszt követően az addig összetettben a harmadik helyen álló Garamvölgyi Zoltán, Szabó Barbara kettős, akiknek Nissanjában egyszerűen eltört a féktárcsa. Persze azért nemcsak a kiesőkről szólt az autósok csatája. Összetettben a Fazekas Károly, Szenáki László duó uralta a versenyt, és amíg a terep-rallye szakágnak megfelelő szakaszokon zajlott a küzdelem, szinte legyőzhetetlenek voltak, csak az utolsó, a magyar rallye bajnokság harmadik állomásának, az Iseum Rallye küzdelmeibe becsatlakozva, a murvás utolsó részen szorult a hatodik helyre, ám az összetettben ez sem veszélyeztette az első helyét. Fazekasék 3:08 perccel előzik meg a 2014-es abszolút magyar bajnok Fekete Antal, Tóth György kettőst, míg a harmadik helyről 6:46 perces hátrányban a cseh Zdenek Porizek és Marek Sykora várja a folytatást.

Fazekas Károly (BMW): „Úgy érzem, erre a versenyre minden összeállt, és eddig szinte hibátlan a teljesítményünk. Mind az autóval, mind pedig navigátorommal tökéletes az összhang. Tavaly a rallye-s szakaszokon nagyon jól ment nekem, így bízom abban, hogy vasárnap sikerül megőriznem az előnyömet, és megnyerem a versenyt.”

Tóth Gyula (Toyota Hilux): „Ahogy arra készültünk, a terep-rallye szakaszain sikerült nagyon jól és gyorsan mennünk. Az autó nagyon jól viselkedett egész nap, így a tőlünk megszokott jó teljesítményt ezúttal is hoztuk. Bár a technikai sportokban bármi előfordulhat a verseny végéig, számunkra nem annyira fekszenek a hátralévő szakaszok, így az a célunk, hogy megőrizve mostani pozíciónkat, célba érkezzünk.”

 

A motorosok mezőnyében az Európa-bajnoki pontokért küzdők közül hatalmas csata alakult ki a lengyel Maciej Albinowksi és a cseh Rudolf Lhotsky között. Egészen az utolsó szakaszik utóbbi állt az élen, ám a nap végére a lengyel versenyző előzött, igaz, kettejük között mindössze négy ezred a különbség.

A magyar értékelésben a korábban a Dakaron is induló Somfai Mátyás továbbra is vezet, igaz, nagy ellenfele, Hodola Richárd egy bukás miatt feladta a viadalt. Ennek köszönhetően Horváth Laller áll jelenleg a második helyen, de őt Somfai 17:14 perccel előzi meg.

Somfai Mátyás (E-ATV 690RR): „Azt hiszem, ennél komolyabb pályákat nem is álmodhattam volna magamnak. Szerencsére eddig minden gond elkerült, és most már bízom abban, hogy meglesz az összetett győzelem. Őszintén remélem, hogy Ricsi sérülése nem komoly, gyors gyógyulást kívánok neki.”

Hodola Richárd (Yamaha WR 450F): „A negyedik szakaszon, amikor odaértem ahhoz a részhez, ahol Fodor Imréék buktak, úgy gondoltam, a helyet egy kicsit kiszélesítve kikerülhetem. Sajnos nem vettem észre az árkot, így nagy esés lett a vége. A csuklóm nagyon fáj, így kénytelen voltam feladni a viadalt. Nagyon sajnálom, mert élveztem a versenyt, és úgy érzem, a vasárnapi szakaszokon lett volna esélyem akár a győzelemre is.”

Vasárnap a Riverside Baja mezőnye újfent a magyar rallye bajnokság harmadik állomásának, az Iseum Rallye murvás szakaszain száguldozik majd.