Szükség lenne egy tisztességes alapbérre

Pedagógusbéremelés szeptembertől? Átlagosan 34 százalékkal nőnek a bérek, de nem fogják fizetni a túlórákat. Az új minősítési rendszernek köszönhetően ismét megjelennek a kutatótanárok. De kik a kutatótanárok?

A kutatótanárok saját kutatásokat végeznek az egyetemeken és egyéb kutatóintézetekben. Kutató diákköröket működtetnek, kutató diákokat mentorálnak – a Kutató Diákok Mozgalmával együttműködésben, pedagógiai, módszertani fejlesztésekben vesznek részt (taneszközöket, segédanyagokat, tanulási platformokat vagy más innovatív megoldásokat dolgoznak ki). A Szövetség (2006-ban bejegyzett civil  közhasznú civil szervezet)tagjai számos iskolatípust képviselnek, az általános iskolától a szak- illetve szakközépiskolán keresztül a gimnáziumokig illetve a felsőoktatásig. A kutató tanárok a legkülönfélébb szakokat tanítják: a humán szakoktól a természettudományokon keresztül a művészetekig vagy műszaki tantárgyakig- olvasható a www.wikipedia.org  oldalon.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint arra lenne szükség, hogy legyen “egy tisztességes alapbér”, és ehhez jöjjenek hozzá a pótlékok, amelyek elismerik a többletmunkát, a felelősséget például az igazgatók vagy osztályfőnökök esetében. Ezenfelül maradnia kellene olyan összegnek is, amely felett évente az intézményvezetők rendelkeznek, hogy a pedagógusok jó munkáját ezzel is elismerjék.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*