Szijjártó lehet a külügyminiszter

Szijjártó Péter Fotó: Dóka Attila

Szijjártó Péter
Fotó: Dóka Attila

Megtiszteltetésnek nevezte Szijjártó Péter, hogy a miniszterelnök őt javasolja külgazdasági és külügyminiszternek, és készül bizottsági meghallgatására.

    “Óriási megtiszteltetésnek tekintem a felterjesztést, a legjobb tudásom szerint fogom ellátni feladatomat. Most a bizottsági meghallgatásra készülök” – mondta pénteken az MTI-nek a politikus, aki eddig parlamenti államtitkára volt a Navracsics Tibor vezette tárcának.
    Navracsics Tibor, akit oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó uniós biztosnak jelöltek, pénteken értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktort arról, hogy lemond miniszteri megbízatásáról az október elsejei európai parlamenti meghallgatására történő eredményes felkészülése érdekében.
    Ezt követően Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor Szijjártó Pétert javasolja kinevezni külgazdasági és külügyminiszternek.
    A miniszterelnök a nap folyamán levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt arról, hogy ilyen javaslatot kíván tenni a köztársasági elnöknek, egyúttal kérte az Országgyűlés elnökének intézkedését az ügyben, hogy az illetékes bizottságok meghallgassák jelöltjét.
    A miniszterelnök – szintén pénteken – tájékoztatta Áder Jánost Navracsics Tibor és Szijjártó Péter lemondásáról, és azt javasolta az államfőnek, hogy a megbízatás megszűnésének napját mindkettejük esetében szeptember 22-ében állapítsa meg.
    A parlament európai ügyek bizottsága, gazdasági bizottsága, külügyi bizottsága, valamint nemzeti összetartozás bizottsága szombaton, együttes ülésen hallgatja meg Szijjártó Pétert.
    Az alaptörvény értelmében a minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A miniszter a kinevezésében megjelölt időpontban, ennek hiányában a kinevezésével hivatalba lép. A kormány tagja az Országgyűlés előtt esküt tesz.

Forrás:MTI