Száz éve született Weöres Sándor

Egy évszázada, 1913. június 22-én látta meg a napvilágot Weöres Sándor, a XX. század egyik legnagyobb, legsokrétűbb magyar költője. A közmédia méltó módon tiszteleg a halhatatlan versíró előtt.

 weöres

A centenáriumi Weöres 100 elnevezésű rendezvénysorozatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön nyitotta meg. A közmédia június 22-én számos műsorával és híradásával emlékezik a költőre.

A nap folyamán Weöres 100 – A teljesség felé elnevezéssel irodalmi csemegét kínálunk: ebben Weöres Sándor gondolatait nem színészek, hanem olyan tudósok, művészek, sportolók, közéleti emberek adják elő, akiknek a szívéhez közel áll az ő életpályája. Ezzel is szeretnénk érzékeltetni azt, hogy Weöres Sándor mindenkié. Az ő gondolatait tolmácsolja ily módon az MTA elnöke, Pálinkás József; Jelenits István piarista szerzetes, tanár; Rúzsa Magdi, énekes; Ákos, előadóművész; Zoboki Gábor építész, Kovács (Koko) István ökölvívó. (M1 15.00)

A Századfordító magyarok című összeállítás Weöres életútját, munkásságát archív felvételek, riportok, verses összeállítások felhasználásával kíséri végig.

„Célom nem a gyönyörködtetés, nem is a szokatlantól irtózók bosszantása. Értenek-e, azzal sem törődöm. Mást akarok: eleven áramot sugározni, melytől megrázkódik az ösztön, érzelem, ész, képzelet, szellem, az egész lény; ne csak az ember olvassa a verset, a vers is az embert. Átvilágítani és felrázni óhajtlak, hogy átrendezhesd magadat zárt, véges, egzisztenciális énedből nyitott, szociális, kozmikus, végtelen énné.” Ebből a költői programból vajon mit sikerült Weöres Sándornak megvalósítania? – ezt is számba veszi az emlékműsor, mely 100. születési évfordulóján idézi fel pályáját, alakját és műveit. (Duna 8.45)

A Rádiószínházban a Hullámok és tenger című összeállítás emlékezik a költőre. Az egyórás műsorban olyan kiváló színészeinket hallhatjuk, mint Latinovits Zoltán, Csernus Mariann vagy Ruttkai Éva (Kossuth Rádió 21.04). A Bartók Rádió a jeles napra Rádióhangversennyel emlékezik. A műsorban a költő megzenésített versei csendülnek fel (Bartók Rádió 17.00). Június 25-én és július 2-án a 30-30 percben jelentkező Összhang című műsor teljes egészében a Weöres költészettel foglalkozik. (Bartók Rádió 9.30)

Június 23-án, vasárnap a  Psychéegy hajdani költőnő írásai alapján készült filmet láthatják a Duna Televízió nézői. Bódy Gábor sajátos dramaturgiával ábrázolja benne a mitologikus tematikájú és idejű történetet. Hősei nem öregszenek, s a képi világ ezt a szellemtörténeti fantasztikumot stilizálja: az elszínezett jelenetek, az expresszionistán túlrajzolt díszletek próbálják megidézni a Történelem és a Lélek szellemét, küzdelmét (Duna 21.30).

22-én Csöngén, a költő szülőfalujában rendezett megemlékezésen és  ünnepségen részt vesznek az MTVA kollégái is. Az ott forgatott anyagból készülő dokumentumműsor címét Weöres híres sora adja: Szolga csak egy van: az Isten. A költő verseiből összeállított válogatást és a megemlékező istentisztelet részleteit bemutató adást június 30-án mutatjuk be nézőinknek (M1 11.05.) Emellett a 30-ai Evangélikus magazinban is foglalkozunk a költő életútjával (M1 10.30)

Természetesen az év folyamán történő egyéb megemlékezésekről is folyamatosan beszámolnak majd a kulturális- és hírműsoraink.

A június elején indult és várhatóan novemberig tartó emlékév június 20-i budapesti megnyitóján Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója elmondta, hogy a közmédia valamennyi felületén találkozhatnak majd a nézők és a hallgatók Weöres Sándor munkásságát méltató, ismertető műsorokkal, színházi közvetítésekkel, a műsorfolyam részeként ismert magyar közéleti személyiségek fognak Weöres-verseket mondani. A vezérigazgató szerint „öröm és megtiszteltetés” részt venni a közmédia számára az emlékévben. Rámutatott: a közmédiának kötelessége és feladata a magyar kultúra támogatása, megőrzése, valamint értékeinek bemutatása.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*