Selyemút: új útvonal, új ország

Új, két országot átszelő útvonal, 3000 kilométeres nettó versenytáv – Oroszország mellett Kazahsztán érintése. 
Minél több új részlet derül ki a július 4-én rajtoló Selyemút-raliról, annál vonzóbb a versenyzők számára. Most azt tudtuk meg, hogy bár a rajtceremóniát immár hagyományosan a moszkvai Vörös téren tartják, ámde ezután a mezőny az oroszországi szakaszokat követően érinti Tatárföldet és három szelektív szakasz erejéig (ez újdonság!) Kazahsztánt, majd az utolsó napokban visszatér Oroszországba, a Kaszpi-tenger partján felállított célba. Természetesen a sivatagi szakaszok sem maradhatnak ki, azok már-már a védjegyévé váltak a versenynek. 
A nyolc szelektív szakaszból álló Selyemút-ralin a vezetési tudás mellett szükség lesz a navigációs képességekre is – hívják fel a figyelmet a rendezők. 
„Oroszországban virágzik a sport, elég csak a sikerrel megrendezett olimpiai játékokra, vagy a hamarosan tartandó Formula–1-es futamot említeni. A hatodik Selyemút-ralira készülünk, amelyre a világ minden tájáról várjuk az indulókat. A verseny az elmúlt évekhez hasonlóan nagy figyelmet kap a médiumokban, a versenyzők számára pedig kihívást jelent és jó felkészülési lehetőséget a Dakarra, vagy az Africa Race-re” – nyilatkozta az orosz projektigazgató, Szemjon Jakubov.
„A pályák teljesen újak, három szakaszt rendezünk Kazahsztánban. Túl vagyunk az első pályabejáráson, és elképesztő szakaszokat találtunk! Az autósok és a kamionosok egyaránt élvezni fogják” – tette hozzá a francia versenyigazgató, Frédéric Lequien.
A versenyre a nevezés április 21-én kezdődik, de már most tudjuk, hogy jó néhány magyar terepralis érdeklődik, biztosan indul például a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Mokka) kettős és a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) trió.
„Az utóbbi években az egyik kedvenc versenyemmé vált a Selyemút-rali, az idén is tervezzük, hogy ott leszünk a rajtnál – jelentette ki Szalay Balázs, aki tavalyelőtt másodikként ért célba a rangos nemzetközi viadalon. – Extra motivációt jelent, hogy új útvonalon zajlik majd a küzdelem, ugyanis a terepraliban az a legjobb, hogy folyamatosan improvizálni kell. Ráadásul én imádok új tájakat felfedezni – ezért is választottam annak idején ezt a sportágat.”
Nos, most erre is lehetősége.
A mezőny tehát július 4-én rajtol és július 12-én ér célba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*