Rapport: véget ért a maratoni

20140211Rapport Richárd (2691 Élő-pont) alighogy befejezte a Tata Steel Chess szupertornát, Gibraltárra utazott, ahol a világ legerősebb nyílt versenyén vett részt. A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sakkozó tíz forduló alatt hét pontot gyűjtött és az előkelő holtversenyes tizedik helyen zárt.

Nem sok 17 éves vállalkozott volna arra a mutatványra, hogy a világ egyik legerősebb meghívásos versenyéről azonnal a kategóriájában szintén a legerősebb nyílt tornára utazik. A legfiatalabb magyar nagymester mégis megtette ezt, és büszke is lehet gibraltári teljesítményére. „Kemény időszakon van túl Ricsi” – kezdte elemzését a legfiatalabb magyar nagymester szakmai menedzsere, dr. Flumbort András. „A kezdés nem volt problémamentes, nehéz volt belerázódni egy teljesen másfajta, nyílt tornába. Gibraltáron az elején amolyan felhozó meccsek voltak, melyeken meg kellett verni a gyengébbeket, ez jobbára sikerült Ricsinek, egyetlen remit adott csak le.”

Ezután jöttek az igazi klasszisok, akik ellen Ricsi remek teljesítmény nyújtott. „Több partiban is klasszis játékkal rukkolt elő. Legyőzte például a 14 éves kínai csodagyereket, Wei Yit (2607), akitől 2012-ben balszerencsével kikapott az U20-as világbajnokságon. Fantasztikus játszma volt, talán a legjobb partija a verseny során. Nagyon erős versenyzőkkel játszott, az orosz Nikita Vitiugovval (2737) például úgy remizett, hogy védekeznie kellett, ám pontos játékkal tartotta az orosz olimpikont. Remek játékkal győzte le spanyol Larino Nieto, a svájci Gallagher és a francia Edouard (2658) nagymestereket, utóbbit látványos, tisztáldozatos játékkal késztette megadásra. Ennek is köszönhetően a 8. forduló után még holtversenyben a 2-3. helyen állt, de aztán sötéttel kikapott a második helyen kiemelt Maxime Vachier-Lagrave-tól (2745). Ebben a partiban jobban játszott ellenfele, ekkora már elég fáradt is volt Ricsi. Egy ilyen sűrű, 256 fős mezőnyben sajnos egy vereség is nagyon sokba kerül, így a holtversenyes 10. helyen zárt.”

Az összkép azonban egyértelműen pozitív, hiszen ez volt az egyetlen veresége a magyarnak. „Úgy gondolom, Ricsi helyt állt ebben a borzasztóan kemény mezőnyben. Ez kétség kívül a világ legerősebb nyílt versenye. Megmutatta védekező képességét és a hollandiai tornához hasonlóan ezúttal is különleges, váratlan nyitásokat játszott meg. Ami különbség, hogy most a középjátékban higgadtabban, jobban játszott, mint Wijk aan Zee-ben.”

Ricsi ezzel négy Élő-pontot gyűjtött és most már jól megérdemelt pihenését tölti a maratoni, 27(!) napos versenysorozat után. „Most pihen egy kicsit, hiszen ez a két torna rengeteget kivett belőle az utazásokkal együtt. Március első felében egy izlandi versenyen játszik majd, és a tavasz folyamán Bundesliga-forduló is vár rá” – árulta el Flumbort.

Fotó: Tata Steel Chess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*