Projektmenedzsment tudással a fejlődésért

Tíz éves a projektmenedzsment egyik vezető, hazai szakmai szervezete a PMI Budapest, Magyar Tagozata. 2003-ban az alapításkor a szervezet több célt kitűzött maga elé, de ezek közül a legfontosabb volt, hogy a magyar projektvezetési szakértelmet, tudást, az európai és a világszínvonalhoz közelítse.

A The Times idén nyári összeállítása szerint 2020-ig 15,7 millió új projektmenedzserre lesz szükség a világon a leginkább projekt-megközelítésben dolgozó 7 iparágban.

Hogy miért gondolja úgy a neves lap, hogy ez a szakértelem fontos és kritikus a fejlődéshez azt egy másik adattal támasztják alá: minden projektre elköltött 1 milliárd dollárból átlagosan 135 millió dollár nem vagy nem jól teljesül, nem hozza a várt eredményt. Ezen a projektvezetői tudás, gyakorlat tud javítani.

 

A 10 éve alakult PMI Budapest, a Project Management Institute-nek (PMI), a világ legnagyobb, 193 országban jelenlévő, közel 450 ezer egyéni tagot számláló projektmenedzsment szakmai szervezetének budapesti tagozata ezzel a céllal jött létre. Hogy tudásközpontként támogassa a projekt-szakembereket, elérhetővé tegye számukra a nemzetközi eredményeket, az elméleti és gyakorlati tudásanyagokat, és folyamatos kommunikációval, szemináriumok, konferenciák szervezésével fórumokat biztosítson a képzésnek, eszmecseréknek.

 

Ennek a tudásátadásnak, tudásimportnak az egyik mérföldköve a PMBOK® Guide  (Projektmenedzsment útmutató) legfrissebb, 5. kiadásának magyar nyelvű megjelenése, amely az angol nyelvű eredeti után az elsők között a világon!

 

A PMI szakemberei, önkéntes szerkesztők és az Akadémiai Kiadó munkatársainak közös munkájaként hamarosan itthon elérhető lesz a projektvezetők “bibliájának” legfrissebb változata, mely évtizedek óta alapkönyv és kötelező tananyag a nemzetközi és magyar projektmenedzserek számára.

 

A PMBOK 1996-os első megjelenése óta közel 4,5 millió példányban kelt el, s ebben a számban benne van a 2006-os magyarországi harmadik kiadás is, amely több ezer eladott példányával hatalmas sikert aratott itthon, és azóta is folyamatosan keresett szakkönyv.

 

A tíz éves évfordulót most egy nemzetközi projekt-konferenciával ünnepli a szervezet, ahol az európai projektmenedzsment élet legkiválóbb előadóit hallhatjuk Budapesten, november 7-én.

 

Az „Art of projects” c. konferencia házigazdája Bőgel György professzor (CEU) lesz, aki gazdasági és menedzsment szakértőként moderálja az eseményt. Kiemelt hazai vendég dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója lesz, aki a kultúra, a múzeumfejlesztés, a kiállítások szemszögéből mutatja be a projektmenedzsmentet.

A találkozón projektmenedzsment legaktuálisabb témáit járja körül a PMI, mint például a projektportfólió-menedzsment, a projektirodák kérdésköre, s hogy mi újat hozott, hogyan alakította át a szakmát az „agilis” megközelítés. A előadásokon túl résztvevők workshop-okon együtt elemezhetik ki az ötleteket, példákat – a külföldi és hazai előadók segítségével.

 

November 7-e, s általában minden november első csütörtökje a Nemzetközi Projektmenedzsment Nap, amelyet Frank P. Saladis kezdeményezésére 2004 óta ünnepelnek világszerte. Célja: elősegíteni a projektmenedzsment igazi hivatásként való elismerését, növelni a projektmenedzsment értékét és alkalmazásának tudatosságát, elősegíteni, hogy ez a szakma az üzleti és kormányzati stratégia kulcsává váljon. Világszerte, – és 2007 óta hazánkban is konferenciák -, rendezvények szervezésével, proklamációk, díjak átadásával teszik emlékezetessé a napot.

 

A PMI Budapest azért is vágott bele az első angol nyelvű konferenciája megszervezésébe, mert – és ez kevéssé ismert még itthon – hazánk projektközponttá vált az utóbbi években. Magyarországon jelentős multinacionális cégek hoztak létre nemzetközi támogató feladatokat ellátó projektmenedzsment szolgáltatást nyújtó központokat (pl. ExxonMobil, Teradata, SAP, CITI, HP, IT Services, BP stb.), melyek igénylik a képzett, tapasztalt projekt-koordinátorokat, menedzsereket. Ezek a szakemberek – köztük külföldiek is – Magyarországról irányítanak távmenedzsmenttel több kontinensen átívelő beruházásokat, irodanyitást, szoftver-fejlesztést, IT rendszerépítést. Ehhez a munkához szükséges, elvárt a folyamatos képzés, minősítés, fejlődés, az új szakmai megoldások követése.

 

A PMI elismertségének egyik fontos eleme a minősítési rendszere. Az önálló szakmává vált projektmenedzserek 1983 óta szerezhetnek PMP (Project Management Professional) minősítés az előfeltételek és egy szigorú vizsga letételével, amit a folyamatos tanulás, önfejlesztés eszméje jegyében háromévente meg is kell újítani.

Jelenleg közel 600 ezer aktív PMP minősített szakember van világszerte. A PMI Budapest által is szervezett rendszeres hazai események (havi klub délutánok, a negyedéves PMpub, a Körkapcsolás és PM Fórum konferenciák) lehetőséget biztosítanak a Magyarországon tevékenykedő projekt-menedzserek számára a minősítés megtartására, amely kreditrendszerben a pontok gyűjtésével történik.

 

Hazai kezdeményezés, ahol a PMI Budapest együttműködik a többi magyarországi projektmenedzsment közösséggel, szintén a tudás elismerésére és a legjobbak felmutatására az „Év projektmenedzsere” és az „Év diplomamunkája” pályázatok meghirdetése, kiértékelése, díjazása, kommunikálása. Az idén benyújtott jelentkezések nagy száma bizonyítja, hogy komoly érdeklődés és figyelem irányul a szakmai megmérettetésekre, és a folyamatos fejlesztés-fejlődés igénye jelen van a szakmában és a cégeknél.

 

A The Times idézett felmérése arra is kitért, hogy az átlagos 135 milliós USD megvalósulási rizikó összege jelentősen eltér a projektérettség különböző szintjein lévő szervezeteknél. A jól képzett, jól felépített projektszerveződés és tudások esetén ez az összeg csak 20 millió, míg az érettségi mutatók alulsó negyed esetén ez 280 milliós veszteséget is jelenthet.

 

További információk a PMI magyar és nemzetközi munkájáról, a november 7-i konferenciáról:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*