Pécsi programajánló

Geometria és figurativitás – a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteménye

Zsolnay Negyed – Pécsi Galéria

2013. augusztus 23. – 2013. október 6.
A szomszédos megye gyűjteménye képzőművészeti vonatkozásban országos gyűjtőkörrel rendelkezik: több ezer darabos kollekciója napjainkig fogja át a magyar képző- és iparművészet fontos vonulatait és reprezentáns alakjait.

Az izgalmas, időutazásnak is tekinthető kiállítás látványos, színes, formakincseiben és technikáiban gazdag élményt nyújt a látogatóknak.

 

www.pecsprogram.hu/program/Geometria_es_figurativitas

 

 

Névelő növények – rajzoló szépírók

Művészetek és Irodalom Háza – Martyn Ferenc galéria

2013. szeptember 6. szeptember 30.

A Névelő növények – rajzoló szépírók című tárlat negyvennégy magyar szépíró grafikáit, rajzait, firkáit és fotográfiáit mutatja be. A bemutatás koncepciója egyedülálló kezdeményezése a Déri Múzeum muzeológusainak, hiszen a művek nagy része a közönség számára ismeretlen: életüket kézirattárak és archívumok mélyén pihenve töltik, kutató kézre, értő szemre, publikálásra, kiállításra várakozva.

A kiállítás nem grafikák, idézetek sora, hanem egyetlen műtárgy. A kiállítás tervezője egy 250 oldalas, „lapjaira hulló” könyvet álmodott ebbe a térbe, melynek lapjaira digitális nyomatokként kerülnek rá a rajzok és fotók a hozzájuk választott idézetekkel. A nagy méretű lapok tanulmányozásuk érdekében lapozhatóak. Az egész tér egyetlen könyv: a könyv tere.

 

www.pecsprogram.hu/program/Nevelo_novenyek_rajzolo_szepirok

 

 

Gáspár Kálmán cimbalomművész jótékonysági koncertje
Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem

2013. szeptember 7. 19.00

A „Ki Mit Tud?” – vetélkedőn győztes zenész nemes célért ad koncertet: a bevételt egy hátrányos helyzetű, tehetséges roma gyermeknek szeretné felajánlani, hogy abból számítógépet vásárolhassanak neki.

 

www.pecsprogram.hu/program/Gaspar_Kalman_cimbalommuvesz_jotekonysagi_koncertje/2013-09-07/19:00

 

 

Csáki Judit: Alföldi színháza – Öt nemzeti év

Zsolnay Negyed – E78 – Panoráma terem

2013. szeptember 8. 11.00

 

A könyvet bemutatja és megszólaltatja Csáki Judit és Alföldi Róbert. A helyszínen kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk.

 

www.pecsprogram.hu/program/Alfoldi_szinhaza/2013-09-08/11:00

 

 

KODÁLY KÖZPONT CIVIL PÁLYÁZAT: CENTENARIO

A Fekete Gyémánt Fúvószenekar 100 éves jubileumi hangversenye

Kodály Központ

2013. szeptember 8. 19.00

 

A fúvószenekar megalakulásának 100 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepi díszhangverseny, amelyen a zenekar repertoárjának legszebb dallamait és kortárs zeneszerzők műveit mutatják be. Többek között W. Richard Wagner, Hidas Frigyes, Kees Vlak, J. Louis. Gobbaerts, Presser Gábor, a Magna Cum Laude, Astor Piazzola műveiből játszanak. A hangversenyen a százesztendős zenekar történetének emlékezetes pillanatait vetített képekkel elevenítik fel. A koncert a bányászathoz kötődő civil szerveződések, illetve az amatőr fúvószenekari mozgalom ünnepi eseménye.
Minden évben nyolc civil szervezet kap lehetőséget arra pályázat útján, hogy a Kodály Központ infrastruktúráját felhasználva szervezzen magas színvonalú rendezvényt. A hangverseny Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának döntése alapján a Kodály Központ Civil Pályázatának keretében valósul meg.

 

 

www.pecsprogram.hu/program/KODALY_KOZPONT_CIVIL_PALYAZAT_CENTENARIO/2013-09-08/19:00

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*