Pécs: ahol az élményből fakad a tudás

 Hová menjünk kirándulni? Mikor menjünk kirándulni? – merül fel a kérdés diákban, tanárban, osztályfőnökben. Nehéz a választás, hisz kicsiny hazánk rengeteg izgalmas és szép vidékre csábíthat. Mi mégis azt mondjuk: Tél vagy nyár, ősz vagy tél: MindenKorPécs!

Ókor, középkor, újkor Pécsett együtt van jelen, s e régmúlt korok páratlan emlékeket hagytak a városban lépten, nyomon. Az ókorból ránk maradt egy antik temető, mely azóta nem csak Pécs, de a Világörökség része lett. A középkorról Magyarország első egyeteme mesél, míg az újkori aranykort a Zsolnay hagyaték idézi fel.

Márta István, az ország egyik legnagyobb kulturális intézményhálózata, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője

Márta István, az ország egyik legnagyobb kulturális intézményhálózata, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője

A MindenKorPécs! elnevezésű program célja a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. üzemeltetésébe tartozó pécsi történelmi, kulturális értékek kiajánlása közművelődési és múzeumpedagógiai élménycsomagban – emelte ki a program budapesti sajtótájékoztatóján Márta István, az ország egyik legnagyobb kulturális intézményhálózata, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője.

 A programban szereplő helyszínek: Pécs/Sopianae Ókeresztény temetője a pécsi Világörökségi helyszínek, Középkori Egyetem, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed és kiállításai. A programban azonban nem csak a társadalomtudományok és a művészetek témaköréhez kínálnak iskolán kívüli oktatási lehetőségeket. A Zsolnay Kulturális Negyed területén található Labor – Interaktív varázstér, és a Planetárium rendhagyó fizika órák esetén kiváló helyszínnek bizonyulnak.

A programot az életkori sajátosságoknak és a különböző célcsoportok igényeinek megfelelően alakítottuk ki, a fejleszteni kívánt kompetenciák figyelembe vételével. Szándékunk elsősorban nem a tantárgyi ismeretek gyarapítása, hanem a tanulók, mint városlakók szemléletének fejlesztése, a városhoz kötődő, az emlékeikre büszke fiatalság nevelésének segítése. Ez természetesen igaz a Pécsre látogató diákokra is, akik egy különös kirándulás élménye által adott tudással térhetnek haza – tette hozzá Márta István. Szeretnénk megismertetni a fiatalokat a Zsolnay Kulturális Negyeddel, annak értékeivel, felhívni a figyelmet a Zsolnay család munkájának és erőfeszítéseinek jelentőségére, a porcelángyártás történetére, és azokra a páratlan szépségű és értékű iparművészeti alkotásokra, amelyek világhírűvé tették Pécs egyik legkiválóbb kvalitásokkal megáldott családját – mondta az ügyvezető.

A MindenKorPécs!  programjai során az életkori sajátosságoknak megfelelően, a szervezők igyekeznek a hagyományos, hosszú tárlatvezetésektől eltérni. A foglakozásokat főként játék, önálló feladatvégzés, így garantált jókedv kíséri.

Szintén a játék lesz a főszereplő a Zsolnay Kulturális Negyed nyárzáró ingyenes rendezvényén, a Szamárfül családi fesztiválon augusztus 24-25-én. Pécs kulturális városrésze óriási játszóházzá változik két napra, ahol kézműves és táncfoglalkozások mellett zenés és színházi előadásokra is ellátogathatnak kisebbek és nagyobbak.

Fotó: Dóka Attila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*