Olekszandr Turcsinov, Timosenko hűséges fegyverhordozója

Olekszandr Turcsinov baptista lelkész, sci-fi könyvek írója, Julija Timosenko volt kormányfő “jobbkeze”, és vasárnap óta Ukrajna ideiglenes államfője.
    A 49 éves ukrán politikus az ország keleti részén fekvő Dnyipropetrovszkban született, ahol kohászatból szerzett diplomát még a peresztrojka, vagyis Mihail Gorbacsov szovjet pártvezető radikális gazdasági reformjai meghirdetése idején. Rövid ideig egy vaskohászati üzemben dolgozott, a kilencvenes évek elején lépett politikai pályára.
    Karrierje gyorsan ívelt felfelé, Volodimir Fessenko politológus szerint azonban Turcsinov egyik legfontosabb jellemvonása, hogy mióta belépett a politikai arénába, azóta ő játssza az örök második szerepét.
    1993-ban Leonyid Kucsma akkori miniszterelnök tanácsadója volt, majd megalakította a Kucsmát elnöki hatalomhoz segítő Hromada (Gyűlés) nevű pártot. Turcsinov 1999-től politizált a Timosenko vezette Haza tömörülésben, 2005-ben fél éven át az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke, majd 2007-től 2010-ig miniszterelnök-helyettes volt.
    Timosenko 2011-es bebörtönzése után Turcsinov gondjaiba vette a Haza pártot, meghagyva a vezetői széket Arszenyij Jacenyuknak, az ukrán ellenzéki mozgalom egyik legfőbb vezetőjének. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a párt kampányfőnökeként tevékenykedett.
    Aktív résztvevője volt a 2004-es “narancsos forradalomnak” és a tavaly novemberben indult, “Evromajdannak” elnevezett kijevi, EU-párti és hatalomváltást követelő tiltakozó megmozdulásoknak is.
    Kedd éjjel a politikust meglőtték a kijevi Majdanon, a Függetlenség terén a tüntetés szétoszlatására irányuló belügyi támadás közben.
    “Mindig Timosenko hűséges fegyverhordozója marad” – összegezte benyomásait Turcsinovról Fessenko, és hozzátette, hogy a politikus valószínűleg nem indul a következő elnökválasztáson.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*