Tíz ukrán megye kórházaiba összesen 100 lélegeztetőgépet juttat el az Ökumenikus Segélyszervezet

A Magyar Kormány felajánlásaként 100 lélegeztetőgépet juttat el ukrán kórházakba az Ökumenikus Segélyszervezet a következő hetekben. A Dnyipropetrovszk, Donyeck, Ivano-Frankviszk, Ternopil, Herszon, Kijev, Odessza, Mikolajiv, Zaporizzsja és Harkiv megyei egészségügyi intézményekbe az Ukrán Egészségügyi Minisztérium Közegészségügyi Hivatalának közreműködésével jut el Magyarország VG70 illetve Boaray 5000D típusú lélegeztetőgép adománya. A humanitárius segélyezésről október 24-én együttműködési megállapodást írt alá Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Viktor Liashko ukrán egészségügyi miniszter Kijevben. A rendezvényen részt vett Maryna Slobodnichenko, európai integrációért felelős miniszterhelyettes és Julia Grisina országgyűlési képviselő is.

Lehel László a rendezvényen elmondta, hogy a támogatott kórházak közül többen belső menekülteket is ellátó intézmények, illetve nagyrészt a frontvonalhoz közeli településeken találhatóak, Viktor Liashko pedig megköszönte a Magyar Kormány eddigi segítségét és elismerően nyilatkozott az Ökumenikus Segélyszervezet munkájáról.

Mint ismeretes, 2020 őszén, akkor a koronavírus elleni védekezést segítve 50 lélegeztetőgépet, valamint nagy mennyiségű védőfelszerelést (orvosi és FFP típusú maszkot, védőkesztyűt, arcvédő pajzsot, fertőtlenítő folyadékot, védőruhát, cipővédőt, védősapkát, védőszemüveget és érintés nélküli hőmérőt) juttatott el a magyar karitatív szervezet összesen 34 ukrajnai-kárpátaljai egészségügyi intézménybe.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2022 februárjában az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást a háború miatt menekülőknek és nélkülözőknek Ukrajnában és Magyarországon egyaránt. A háború sújtotta országban 25 éves jelenlétre visszatekintő Segélyszervezet azóta több mint 480 ezer embernek nyújtott segítséget Ukrajna 20 régiójában és Magyarországon. Eddig több mint 2200 tonna segélyszállítmányt juttatott célba és több mint 250 menekültszállást támogatott. Generátorokkal, kályhákkal és tüzelőanyaggal, valamint készpénzes krízistámogatással, illetve pszichoszociális segítséggel is támogatva a bajbajutottakat. Magyarország támogatásával, hosszú távú újjáépítési és fejlesztési tevékenységének keretében Zahalciban konténeróvodát adott át és felújítja a település középiskoláját, Szinyakban pedig egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítésén dolgoznak a szervezet munkatársai.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai menekülteket segítő munkájáról a http://ukrajna.segelyszervezet.hu weboldalon lehet bővebben olvasni, ahol lehetőség van a segélyprogram támogatására is.