Nyugat Itthon: irodalmi fesztivál a Szamos Gourmet Házban

Pénteken az irodalomé a városközpont! A Vörösmarty-téren a Duna Karneválon indul a Nyugat Itthon nagyszabású rendezvénye, ahol a József Attila Színház elő-premiert tart és részleteket tár elénk – az őszi évadra készülő – Balassi-estjéből. Délután öttől már a Szamos Gourmet Házban, a Váci utca 1 szám alatt – mások mellett – Márton András, Zalán Tibor, Lukács Sándor szórakoztatja újnyugatos irodalommal a publikumot, este fél nyolckor Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert és Kalmus Felicián koncertje ígér különleges élményt.

 PIM_20120329_Petőcz_SzabóZA

A Nyugat Itthon rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Összesen tizenkét rendezvényről van szó, így egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik.

Az Újnyugat Irodalmi Kör szerzői gárdája (mások mellett: Bíró József, Bolemant László, Czeizel Endre, Cserhalmi Imre, Csikós Attila, Hegyi Botos Attila, Horváth Gábor Miklós, Kal Pintér Mihály, Kálloy Molnár Péter, Novák Valentin, Petőcz András, Schwalm Zoltán, Váczy András, Viola Szandra, Vörös István, Zalán Tibor) és neves előadóművészek garantálják az igényes szórakozást. A versek, prózák, úti leírások szerzői és előadói között Erkel-, Jászai-, József Attila- vagy éppen Kossuth díjas alkotókat tisztelhetünk. A művek – amelyek szerkesztője-művészeti vezetője: Szabó Zoltán Attila – egy része a rendezvény alkalmával hangzik el először közönség előtt.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Nyugat Itthon kampány küldetését a Fidelio 2013. február 26-án így foglalta össze: „Szabó Zoltán Attila 2010-ben fogalmazta újra a Nyugatot. A merész vállalkozás sikert aratott és kiderült, ha van egy jó szerkesztő és egy jó csapat, akkor semmi sem lehetetlen. A lap több átalakulást megélt, de nem tett rosszat a dolognak a folyamatos változás. Kitűnő művek születtek – és újabbak is íródnak a Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából.”

A Nyugat Itthon-kampány mágnesként vonzotta már eddig is azokat az alkotókat és kivételes alkotóközösségeket, amelyek nem a celebvilágból érkeznek, s akik valóban hitelesek és egyedit alkotnak a maguk területén. Néhány példa: Sáry László, Sáry Bánk, a Budakeszi Régizene Együttes, Lukács Sándor, Herczku Ági, Kelemen László, Mihályi Gábor, Pál István „Szalonna” és a Magyar Állami Népi Együttes (amely márciusban a Hagyományok Házában közös estet jegyzett az újnyugatosokkal), továbbá Nemcsák Károly, Schnell Ádám, Zöld Csaba, a József Attila Színház művészei, Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert, Kalmus Felicián.

A Nyugat Itthon-kampány eddigi helyszínei:

2012. december 10. Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színház

2013. január 24. New York Palota

2013. február 21. Hotel Nemzeti

2013. március 27. Hagyományok Háza

2013. április 11. József Attila Színház

2013. május 9. Hemingway étterem

Nyugat Itthon – 2013. június 21:

Szamos Gourmet Ház (együttműködésben a Duna Fesztivállal)

Újnyugat_est_MTZrt_Hotel_Nemzeti_20130221_Márton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*