Egész nyáron mozi!

Már a mozikban a kísérteties, hátborzongató és meghökkentően lidérces A figyelők című film Ishana Shyamalan rendezésében, Dakota Fanning főszereplésével!

Visszatért a mozivászonra Will Smith és Martin Lawrence jól összeszokott párosa a Bad Boys – Mindent vagy többet vetítésein. Elképesztő látvány, őrült akciók és őrült poénok.

George Miller Mad Max univerzuma közel egy évtized után újra hódít a mozikban, ezúttal Anya Taylor-Joy és Chris Hemsworth főszereplésével. A film címe Furiosa: történet a Mad Maxből.

Gyerekek és felnőttek kedvenc lusta macskája, Garfield is visszatért a mozivászonra! Most is nagyon vicces, mókásan, poénosan, játékosan garfieldos. Folyamatos morgolódása Miller Zoltán hangján szólal meg, az olasz lasagnakészítő séf Gianni Annoni, egy börtöntöltelék cica pedig Till Attila.

Június 12-én kezdődik és négy napon át tart az új nevet kapott Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO. Közel száz magyar filmet láthat majd a közönség, de számos izgalmas kiegészítő program is színesíti majd a fesztivál kínálatát. Lesz előadás és workshop az AI-vel való képalkotás potenciális jövőjéről, bemutatkozik a Magyar Speciális Filmfesztivál és a MADE IN HUNGARY válogatás. A készülő a S.E.R.E.G. című sorozathoz kapcsolódóan a látogatók katonai szimulátorokon és lézeres céllövöldében mérhetik össze rátermettségüket a sorozat főszereplőjével, Csórics Balázzsal. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében immár hagyományosan három város, Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi várja a filmbarátokat a hazai filmek legnagyobb ünnepén.

Június 20-án és 22-én a Ghost együttes különleges alkotását láthatják a hazai nézők, ami nem csupán egy átlagos koncertfelvétel. A felvételek gerincét a Los Angeles-i Kia Forumban tartott két tavalyi előadás adja, tehát a Grammy-díjas zenekar rajongói az amerikai Re-Imperatour turné dalfelhozatalával találkozhatnak a nagyvásznon, amely tartalmaz tételeket a Ghost mind az öt nagylemezéről. A Rite Here Rite Now című koncertfilmben soha nem látott kulisszák mögötti képsorok várják a nézőket Budapesten a MOM Cinemában. 

Július 3-áig tart a JFF Online Japán Filmfesztivál. A Japán Alapítvány szervezésében az ország bármelyik pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg huszonhárom japán filmet, június 19. és július 3. között pedig két minisorozatot. A japán filmtermés legjavát bemutató színes kínálatban szerepel az animetörténelem egyik legfontosabb alkotása, kritikusok által elismert díjnyertes munkák, drámák, romantikus alkotások és szórakoztató filmsikerek egyaránt.

Egész nyáron, augusztus 28-ig várja a mozi szerelmeseit minden idők legnagyobb Szánsájn fesztiválja a Cirko-Gejzír moziban. Több tucat filmmel találkozhatnak a nézők, ahol a legnagyobb fesztiválok díjazottjai mellett közönségkedvenceket, szórakoztató vígjátékokat és kultfilmeket is vetítenek. Minden jegy mellé rozéfröccs vagy málnaszörp jár! A Cirko bérlet a fesztivál minden vetítésére érvényes. A 30 év alatti nézők a 30 éves Cirko születésnapi ajándékául egész évben 30 százalék kedvezményt kapnak a teljes árú jegyből. Az előadások között lesznek magyar filmek (Larry, Magyarázat mindenre, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Sátántangó), európai, ausztrál és amerikai vígjátékok (Táncterápia, Eszeveszett esküvő, Férfiak fecskében, Vendég a francia kastélyban, Palace Hotel), Berlinben, Cannes-ban és Velencében díjazott alkotások (Egy zuhanás anatómiája, Érdekvédelmi terület, A négyzet, Nincs gonosz, Bolti tolvajok, Nyolc hegy, Vezess helyettem), dokumentumfilmek (Bachmann tanár úr és az osztálya), történelmi és társadalmi drámák (Új világrend, Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy, Sztrájk a gyárban, Mű szerző nélkül), illetve a Cirko közönségének legnagyobb kedvenceit (Szupernóva, A vendégek, Paterson) is újra meg lehet nézni. A Szánsájn részletes programja a mozi honlapján található.

H.G. M.