Nemzeti intézkedéseket sürgetnek a német CDU választási kampányt folytató tartományi vezetői

Nemzeti szintű intézkedéseket sürgetnek a menekülthullám csillapítására a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) választási kampányt folytató Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi vezetői – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.

    A beszámoló szerint a három tartományban március 13-án tartandó helyi törvényhozási (Landtag) választásra készülő CDU-ban a támogatottság csökkenését mutató közvélemény-kutatási adatok láttán erősödik az idegesség, a párt fokozza az elnökére, Angela Merkel kancellárra kifejtett nyomást.
    Julia Klöckner, a CDU Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője “koncentrált akciót” javasolt baden-württembergi és szász-anhalti kollégájának, Guido Wolfnak és Reiner Haseloffnak. Azt akarta elérni, hogy a három vezető közös nyilatkozatban foglaljon állást a menekültpolitikában. Reiner Haseloff végül visszalépett, de csak azért, mert a nyilatkozat élesen bírálja tartományi koalíciós partnerét, a szociáldemokrata pártot (SPD) – írta a Bild am Sonntag.
    A lap szerint a nyilatkozatban a SPD bírálata mellett szerepel, hogy “javítani” kell az Angela Merkel által képviselt menekültpolitikai irányvonalon. Ennek részeként osztrák mintára be kell vezetni a napi beléptetési kontingens intézményét és úgynevezett határközpontokat kell létrehozni, azaz naponta csak előre rögzített számú menedékkérőt szabad beengedni az országba és a határ mellett kell elhelyezni őket, amíg a hatóságok megvizsgálják, hogy ki jogosult menedékkérelem benyújtására.
    A dokumentum szerint a védelemre nem szoruló embereket nem szabad továbbengedni, hanem már a határról vissza kell fordítani őket és az újításokkal nem lehet tovább várni. A javasolt “lépéseket késedelem nélkül, nemzeti hatáskörben meg lehet tenni” – áll a nyilatkozatban.
    Reiner Haseloff ugyan nem írta alá a dokumentumot, de szintén nemzeti intézkedéseket sürget. A kancellár küzd az európai megoldásért, de az továbbra is a “látóhatáron túl” van, ezért a menekültek számának csökkentése céljából sürgősen gondoskodni kell az uniós külső határ hatékony védelméről, és ha ez nem lehetséges, akkor “nemzeti cselekvési lehetőségek felé kell fordulnunk” – mondta a lapnak Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke.
    A lakosság nagy többsége, 59 százaléka sem bízik az európai megoldásban és alig egyharmados, 36 százalékos a bizakodók aránya – mutatta ki egy felmérés, amely a Bild am Sonntag megbízásából készült.
    Ugyanakkor a németek 67 százaléka szerint Angela Merkelnek tovább kell folytatnia munkáját – mutatta ki az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése, amely szerint ugyanakkor 37 százalék megértéssel fogadná, ha Angela Merkel lemondana kormányfői tisztségéről.
    A legutóbbi mérések alapján a CDU mindhárom tartományban az első helyen áll, de az utóbbi hetekben csökkent az előnye.
    Baden-Württembergben a CDU támogatottsága 31 százalékos, míg a második helyen álló Zöldek a szavazatok 28 százalékára számíthatnak.
    Rajna-vidék-Pfalzban a CDU 37 százalékon áll, utána az SPD következik 31 százalékkal.
    Szász-Anhaltban a CDU a szavazatok 32 százalékára számíthat, a második az SPD-től balra álló Baloldal 20 százalékkal.

Forrás:MTI