A cirkusz visszatér Európába Ausztria következik…

Egy visszafogottan izgalmas Kanadai Nagydíjat követően visszatérnek a Forma-1-esek Európába, hogy a nyár további részében már az öreg kontinens versenypályáin mérkőzzenek meg egymással. Ausztria következik a hétvégén, ahol 2022 után ismét sprintfutamos hétvégét rendeznek. Max Verstappen narancssárga hada biztosan elözönli a helyszínt és hatalmas fesztivállal várja kedvence győzelmét, ami a holland dominanciáját látva borítékolható.

A koronavírusos években, 2020-ban és 2021-ben, két futamot rendezhettek az osztrákok, s 2022 után idén ismét sprintfutamos hétvége következik Spielbergben. Itt is tömött lelátók várhatók, ami a Forma-1 népszerűsége mellett a holland szurkolók nagyszámú jelenlétének is köszönhető. Kedvelt ez a pálya a résztvevők és nézők számára egyaránt, nem véletlen, hogy kiváltságos helyzetben van.

Ismét nagy várakozással érkezik ide a Red Bull, egy felemás kanadai hétvége után. Miközben Max Verstappen folyamatosan brillírozik és Kanadában immár hatodik idei győzelmét szerezte meg, Sergio Perez Miami óta nem talál önmagára. Ott még a szezon eleji két győzelmét egy második helyezés követte, de utána nemhogy győzelmet nem szerzett, de hibázgatva még dobogóra sem állhatott. Állítólag még biztos a helye a nagyon kritikus Red Bullnál, de jól tudjuk, hogy bármikor lecserélhetik a szezon közepén is. Daniel Ricciardo neve merült fel csereként, de mégsem tűnik reális opciónak. Állítólag maga az ausztrál sem gondolja annak. Inkább az AlphaTauriban látná magát, s onnan dolgozná vissza magát a Red Bullba.

Ami pedig az elkövetkező hétvége helyszínét illeti, nagyon kedvelt helyre érkezik meg a világbajnokság, hiszen Spielbergbe egy ultramodern pályát álmodott meg annak idején a Red Bull tulajdonosa. 1970-ben rendeztek először ezen a betoncsíkon Forma-1-es futamot. Több mint egy évtizednyi kihagyást követően tért vissza 2014-ben a Forma-1 Ausztriába a pálya, és egyben a Red Bull tulajdonosa nyomására. Azóta is nagy sikernek örvend ez a futam az Alpok domborulatai között.

Az Osztrák Nagydíj versenynaptárba való visszatérése óta 2022-ig csak Mercedes-pilóta és Max Verstappen állhatott fel itt a dobogó legfelső fokára. Tavaly megváltozott a helyzet, akkor ugyanis a Ferrari pilótája, Charles Leclerc vihette haza a győztes trófeát Stájerországból. Max Verstappennek csak a második hely jutott, míg Lewis Hamilton állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Az osztrák pálya igénybe veszi az autók motorját, fékrendszerét és az abroncsokat. Kevés kanyar és egy sor egyenes nehezíti a megfelelő autóbeállítást. Rövid a pálya, ahol sokat kell fékezni, s ahol nagy az üzemanyag felhasználás.

Az idei második sprintfutamos hétvége következik, ami felborítja a szokásos programot. Pénteken rendezik az első szabadedzést és a vasárnapi futam időmérő edzését. A szombat teljes egészében a sprint jegyében zajlik. Először a sprint szétlövés következik, majd annak az eredménye alapján rajtolnak el a sprinten a versenyzők. Vasárnap a főversenyt rendezik.

Ami az időjárást illeti, a hegyek közelsége miatt szinte bármi elképzelhető, eső, szél, de rekkenő hőség is. Jelenleg 20-22 fok várható és felhős, többször zivataros időt jósolnak az előttünk álló hétvégére.

Filmsztár befektető a Forma-1-ben

Izgalmas hír látott napvilágot az Osztrák Nagydíj előtt. Az Alpine csapata befektetőket hozott a csapathoz, s ezek között ott található az amerikai színész Ryan Reynolds is. Mint ismeretes a híres színésznek több különböző területen is vannak befektetései, s nemrég egy kevéssé ismert walesi labdarúgó csapatba is befektetett. Most már az Alpine révén a Forma-1-ben is képviselteti magát.

A pálya és a verseny

Ez a versenypálya magasan fekszik, így az alacsony légnyomás másként terheli a motorokat, mint az eddigi versenyeken, s erre jól kell a csapatoknak reagálnia. A hegyes-dombos pályán három nagyon gyors egyenesen és gyors kanyarokon kell keresztülverekednie magát a mezőnynek 71 körön át.

Az Osztrák Nagydíj július 2.-án 15 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,318 km, a teljes versenytáv 306,452 km. A körrekordot Carlos Sainz (McLaren) tartja 2020-ból 1:05.619-es időeredménnyel.

2022-ben az Osztrák Nagydíjat Charles Leclerc (Ferrari) nyerte meg. A monacói pilóta ideje 1:24:24.312 volt. A második helyen Max Verstappen (Red Bull) ért célba, míg a bronzérmes pilóta Lewis Hamilton (Mercedes) lett.

Forrás: facebook.com/amberprkft/