Német bankszövetség: nem veszélyezteti a német bankrendszert a Silicon Valley Bank csődje

Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje – közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken – BdB) hétfőn.

    Hírportálokon idézett állásfoglalásukban kiemelték, hogy a németországi bankrendszer “erős, stabil és ellenállóképes” pénzintézetekből áll, amelyek a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válság óta jelentősen növelték tőkéjüket.
    Ezt jelzi, hogy a rendszer egészének helyzetét mutató átlagos elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier 1 ratio) a válság óta 9,3 százalékról 15,8 százalékra emelkedett.
    Kifejtették, hogy a feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott SVB Németországban csupán egy fióktelepet működtetett, amely nem rendelkezett teljes körű banki működési engedéllyel, az SVB összeomlása így igen korlátozott hatást gyakorol a német pénzügyi rendszerre.
    A szövetségi pénzügyi felügyelet (BaFin) hétfőn elrendelte a fióktelep – SVB Germany Branch – működésének felfüggesztését. Közleményükben ugyancsak hangsúlyozták, hogy az ügy “nem jelent veszélyt a pénzügyi stabilitásra” Németországban.
    A BaFin adatai szerint az SVB 2018-ban alapított németországi érdekeltsége kizárólag hitelezéssel foglalkozott, betéteket nem gyűjtött németországi ügyfelektől, nehézségei így a betétbiztosítási rendszert sem terhelik. A frankfurti székhelyű pénzintézet mérlegfőösszege a 2022-es éves beszámoló szerint 789,2 millió eurót tett ki.

MTI