Milyen programokat szervezzünk a családdal ősszel?

Hova utazzunk a gyerekekkel? 

Megszűnt a kánikula, elkezdődött az iskola, a mindennapos rohanás. Ahhoz, hogy energiával, lelkesedéssel bírjuk az őszi fáradalmakat, tudjuk teljesíteni a kötelességeket, fel kell töltődnünk a szabadidőnkben. Ehhez jó lehetőség a kirándulás a természetben vagy több napos wellness hétvége szervezés. Gyetvainé Zováth Anikó, családi utazási szakértő, a KidsOasis (minősített családbarát szálláshelyek) alapítója, négygyermekes édesanya tippeket ad az őszi utazáshoz, a pihentető hétvégékhez, hova utazzon a család, mit vigyünk magukkal, mi alapján válasszuk ki a szálláshelyeket.

Fotó3 - Kiss-Nemes Kitti

 

– Mit tanácsol, hova utazzon, hol kiránduljon a család ősszel?

– Remek évszak az ősz. Vége a kibírhatatlan melegnek, a természet színes ruhát ölt magára, friss a levegő, és az esőnek is megvan a maga varázsa. Ilyenkor érdemes túracipőt húzni és kirándulni menni a gyerekekkel. Nekem nagy kedvencem a Hangya Dani tanösvény Katalinpusztán, amiről az Irány a Dunakanyar! című mese-útikönyvben is lehet olvasni, de varázslatos a Dera-szurdok vagy Solymáron a Rózsika-forrásnál vezető útvonal, akárcsak a Bakonyban a Cuha-völgyi séta, ahol nem árt, ha van nálunk gumicsizma. Az országban mindenütt találni olyan tanösvényeket, ahol a legkisebbek is örömmel teljesítenek, a nagyobbak pedig észrevétlenül tanulnak is közben. Ősszel azért népszerűek a wellness szállodák, mert a szabadtéri vizes kalandok helyett a beltéri medencék szolgálnak vizes élménnyel. Érdemes ilyenkor is megnézni, hogy az adott szálloda mennyire van felkészülve a családok kiszolgálására. A KidsOasis védjegy garancia arra, hogy valóban családbarát az adott szálláshely.

– Milyen ötleteket osztana meg, mit vigyünk magunkkal, hogyan öltözködjünk?

 

– Ezekre a szálláshelyekre nem kell a fél háztartást magunkkal cipelni, ha pici gyerekkel utazunk. A legtöbb szállodában kerékpárt is bérelhetünk, gyereküléssel, utánfutóval és bukósisakkal, így egy őszi tekerést is betervezhet a család a programjába. Gyakran eszembe jut a mondás, hogy nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet. Esernyőt, gumicsizmát én mindig beteszek a csomagba, és gondolok a pótzoknikra is azért, mert szerintem egy kis eső nem lehet akadálya annak, hogy sétáljunk a környéken, és persze sok családban „pocsolyázni” is kötelező.

Fotó4 - Kiss-Nemes Kitti

– Milyen különlegessége van az ősznek? Hogyan motiváljuk a családot, hogy közös programot szervezzünk a természetben, vidéken?

– A közös vadgesztenye-, őszi falevél gyűjtésnek semelyik gyerek nem tud ellenállni, különösen, ha megígérjük nekik, hogy a termésekből közösen műalkotásokat készíthetünk. Érdemes ötleteket gyűjteni előre, amelye a KidsOasis magazin kreatív rovatában találhatóak is példák.

– Milyen programokat válasszunk?

 

– Az őszi szünetben mindenképpen természetközeli szálláshelyre utazzunk, ha szeretnénk kipihenni a fáradalmakat. Érdemes olyan helyet keresni, ahol a szálláshely falain kívül is találunk bőségesen programot, kiránduló helyeket.

Fotó2 - Kiss-Nemes Kitti

– Hova utazzon a család az őszi szünetben?

– A RoBirtok élményközpontban – amelyet férjemmel együtt hoztunk létre Kosdon – évszaktól függetlenül mindig találkozhatnak a látogatók a háziállatokon kívül háziasított állatokkal is. A bárány, tehén, nyúl, ló, mangalica mellett vannak dámszarvasok, emu, alpaka, ormányos medve, strucc vagy a legújabb lakók egy benett kenguru pár is. Az évszakokhoz kapcsolódó kézműves programokkal várjuk a látogatókat. Őszi ajtó akasztót vagy kész szőlő alakú gipszfigurát festhetnek a gyerekek. Természetesen a gasztronómia terén is igyekszünk igazodni az őszhöz, vagyis a megszokott finomságok mellett szarvaspörkölttel, cipóban tálalt tárkonyos vaddisznóragu levessel, almás süteményekkel várjuk a vendégeket. Aki pedig több napra lenne a RoBirtok vendége, annak figyelmébe ajánljuk igényes kis vendégházunkat, amelynek egyik különlegessége a dézsafürdőn kívül az, hogy a padlóba süllyesztett ablakon keresztül nézhetjük a tartózkodás idejére jelképesen örökbefogadott állatkát. A teraszról csodás látvány tárul elénk, – bevallom nehezen tudok elképzelni hangulatosabb helyet egy puha plédbe burkolódzva egy csésze kávé elfogyasztására, – mint ezt a részt.