Mesterházy Attila vasárnapi írása – Az országról kell beszélni

Az MSZP betartotta a szavát. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról. Vállaltuk, hogy miről szóljon, s miről ne szóljon október 23-a. Itt és csakis itt kezdődhet az együttműködés. Az MSZP mindig az országról, a jövőről, az alternatíváról beszél. Megnyugtathatok mindenkit: ezt fogjuk tenni ezután is.

DSC_4051_vagott

Mesterházy Attila

Mi már akkor is az összefogás hívei voltunk, amikor még senki sem akart velünk szóba állni. Mára elmondhatjuk: az MSZP volt az egyedüli párt, amely minden lehetséges partnert tárgyalásra hívott. Tettük ezt 2012 novemberében. Az MSZP volt az a párt is, amelyik mindenkivel tárgyalt. 2013 januárjától egyébbel sem voltunk elfoglalva. Nincs még egy párt, csak az MSZP, amely lemondott arról, hogy 31 egyéni választókerületben elinduljon, holott képes lenne rá.

Való igaz, hiába törekedtünk rá, nem tudtunk mindenkivel megegyezni. Ilyen a politika. Mégis működőképes, nyerésre esélyes ellenzéki szövetséget hoztunk létre. A két legerősebb, a legtöbb szavazót maga mögött tudó demokratikus ellenzéki szervezet kezdett együttműködésbe.

Ezt megelőzően rengeteg kritikát kaptunk amiatt, miért nem a Fideszt támadjuk, miért nem a választókkal foglalkozunk, miért a többi ellenzéki párttal töltjük az időt. Jogos kritika volt. Meghallottuk. Döntenünk kellett és döntöttünk is. Vállaltuk a felelősséget.  A tárgyalásokat nyár végén lezártuk. Befejeztük a programalkotás munkálatait is. Most megkezdtük a kampány előkészítését. Jelöltjeink hosszú ideje készítik elő a terepet ahhoz, hogy nekivághassunk az elmúlt negyed század legrázósabb, legigazságtalanabb, legkevésbé fair kampányának.

Nem egymást, hanem a Fidesz pártállamát kell legyőznünk. Nem beszédekkel kell küzdenünk, hanem a lábunkat lejárva, hogy eljussunk minden egyes választóhoz. A szocialisták legfőképpen ezzel foglalkoznak már hosszú ideje.

Sokszor elmondhatjuk egymásnak, hogy Orbánt le kell váltani. Ebben mindannyian egyetértünk. De ma már arról kell beszélni, mi jön utána? Értékeink és programjaink kelthetnek bizalmat az emberekben. Ezzel állíthatjuk magunk mellé a szavazókat. Ők tudják már, milyen az Orbán-rendszer, hiszen kénytelenek benne élni és naponta elszenvedni. Nekünk azt kell bizonyítanunk, hogy lehet másképp. Nem vagyunk az Orbán-rendszerre ítéltetve. Van mód a változásra.

A napokban elkezdtük több hetes szembesítő kampányunkat. Bemutatjuk, hogyan verte át a Fidesz Magyarországot 2010-ben és azóta folyamatosan. A “jó kormányzás” ígérete helyett a központosított korrupció világa valósult meg. A kiválasztott keveseken kívül a szegényedés, a gazdasági hanyatlás, a munkanélküliség, a jogfosztás, a tulajdon fenyegetettsége jellemzi az országot. Milliók napi megélhetése került végveszélybe. A Fidesz becsapja és kifosztja Magyarországot.

Mi ezzel szemben hirdetünk programot. Erős néppártként baloldali programot. Magyarországnak baloldali programra van szüksége. A szegénység és az egyenlőtlenségek radikális csökkentéséért kell dolgoznunk. Meg kell oldanunk a foglalkoztatási válságot. Ehhez életet kell lehelni a gazdaságba. Levegőhöz kell juttatni a vállalkozásokat. Közben védeni kell a munkavállalók jogait. Át kell alakítani a teljes adórendszert, hogy a kisebb keresetűek terhei enyhüljenek, s hogy a munkából valóban meg lehessen élni. Meg kell szüntetnünk a nők és a férfiak közötti esélykülönbségeket. Könnyebbé kell tenni a családok számára a gyerekvállalást. Szégyen, hogy gyereket vállalni ma szegénységi kockázatot jelent.

Kiemelten figyelnünk kell a nyugdíjasokra. Ami a mai idősekkel megtörtént, az később a mai fiatal generációkkal is megtörténhet. Ma el lehet venni szerzett jogokat és a velük együtt járó ellátásokat. A szocialisták kiszámítható és aktív időskort, jogbiztonságot és garantált nyugellátást fognak nyújtani.

A Fidesz elleni küzdelem nem egoharc, nem beszédverseny. Nem a hangerő, hanem a tettek és a voksok fognak dönteni. Reményt kell adnunk a reményre. Rá kell ébresztenünk az embereket arra, hogy érdemes választaniuk és van mit választaniuk a Fidesz helyett. Magyarország jövője rajtunk múlik. Ezért kell az országról az országhoz beszélnünk.

Az MSZP ezt teszi és ezt is fogja tenni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*