Mesterházy Attila szerint a miniszterelnök megalázta a nagyköveteket

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök megalázta az általa kinevezett nagyköveti kart a hétfői külképviselet-vezetői értekezleten.

    Mesterházy Attila, a külügyi bizottsági tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a klasszikus diplomácia értékeit és érdemeit nélkülöző orbáni-szijjártói külgazdasági szemlélet csak üzletkötőket vár el a gondolkodó és elemző diplomaták helyett.
    A szocialista politikus szerint tévedtek, akik a nagyköveti értekezlettől a külpolitikai irányvonal megváltoztatását várták, Orbán Viktor eddigi világképe ugyanis nem változott.
    A gazdasági kérdéseket mindenek fölé helyező miniszterelnöknek Magyarország NATO- és EU-tagállami elkötelezettségéről, szövetségesi kötelezettségvállalásairól, a szétesőben levő visegrádi együttműködés és a kiüresedett szomszédsági kapcsolatrendszer megerősítéséről, valamint az időnként kényes nemzetpolitikai kérdések felvetésének szükségességéről kellett volna beszélnie – sorolta az ellenzéki képviselő.
    Mesterházy Attila hozzátette, “a kormányzati propaganda ellenére” a keleti nyitást kudarcnak tartja, mivel a legtöbb relációban csökkent a kereskedelmi forgalom.

Forrás:MTI