Megnyílt a RoBirtok Élményközpont Vác mellett Kosdon

Megnyitotta kapuit a Vác melletti Kosd településen található RoBirtok (a tulajdonos keresztneve Robi, innen az elnevezés), amely egy olyan különlegesen megtervezett és igényesen kialakított farm, ahol a családok élményközpontúan találkozhatnak az állatokkal, és nemcsak rácson keresztül nézhetik a házi- és a háziasított állatokat.

robirtok_megnyito074_Baráth Mea

Egy átlagos városi gyereknek (és valljuk be felnőttnek is) kimondhatatlanul nagy élmény háziállatokat testközelből látni, megsimogatni vagy az etetésben segédkezni.

Ezen a birtokon simogathatunk kisbárányt, nyulat, csirkét, dámszarvast, de láthatunk emut, fejhetünk tehenet, ülhetünk lóhátra is! Megtekinthetjük, hogyan csámcsog a mangalica, és milyen aranyosak a kicsinyei. Felismerhetjük a nandut, megnézhetjük, milyen gyorsan fut a strucc, vagy lefényképezhetjük a Bennett-kengurut! Itt aktívan segédkezhetünk az állatok etetésében, és semmi akadálya annak sem, ha meg szeretnénk simogatni őket.

robirtok_megnyito196_Baráth Mea

ÁLLATI ÉLMÉNYEK

A kikövezett úton a tehén- és lovas istállók előtt elhaladva balra a dámszarvasokhoz juthat a látogató, akiket, ha elég csendben vagyunk, tényleg kézből etethetünk. Az ötletesen megfogalmazott információs tábla segít eligazodni, és még tanulhatunk is valamit, ha mást nem, azt mindenképpen, hogy ne mondjuk a dámszarvasra, hogy őzike, pedig tényleg úgy néz ki. Kicsit távolabb ormányos medvék játékát nézhetjük akár egy kényelmes padra letelepedve, de nem lehet betelni a kismalacok látványával sem. Séró, a puha szőrű alpaka nagyon szereti, ha sétálnak vele, és Barka, a szelíd dámszarvas is örömmel fogadja, ha megsimogatják, és hősiesen tűri a sok fotózást.

MÉG MIT TALÁLUNK?

A RoBirtokon igazán különleges szülinapi zsúr keretén belül a gyerekek nemcsak állatot simogathatnak, gondozhatnak, hanem megismerkedhetnek a tanyán használt gépekkel is, és akár be is ülhetnek egy markolóba vagy traktorba. Kipróbálhatják a lovaglást, és együtt készíthetik el a kemencében a kakaós csigát. A birtok ovis és iskolás csoportoknak is egész napos kikapcsolódást kínál.

Nemcsak a gyerekeket varázsolja el a mesebeli környezet és a sok állat, így a RoBirtok ideális helyszín felnőtt csapatépítő programokra is. Ha pedig valaki úgy érzi, nem tud betelni a sok állatos élménnyel egy nap alatt, arra is van megoldás. Megszállhat a teljesen felszerelt, színvonalas 4 ágyas vendégházban, ahol padlóba épített üvegablakon keresztül a jelképesen örökbe fogadott állatot folyamatosan megfigyelheti, sőt dézsafürdőt is vehet a kenguruk érdeklődő tekintete közben.

FINOM FALATOK

A RoBirtok családi vállalkozás keretén belül működik, a tulajdonosok pedig híresen jó vendéglátók, így természetesen nem hagyják, hogy a hozzájuk látogatók üres hassal távozzanak. Minden hétvégén falusi vendégasztallal várják a látogatókat, ami azt jelenti, hogy megkóstolhatják a gazda utánozhatatlanul finom tárkonyos ragulevesét, méghozzá cipóban tálalva vagy a kemencében sült kenyérlángost, sőt előre egyeztetett időpontban sajtkészítő vagy gyógynövényismereti workshopot is szerveznek. A boltocskában házi szörpöt és lekvárt lehet vásárolni, úgyhogy vásárfia nélkül nehéz lesz hazatérni.

Egyébként nemcsak a vendégeknek szóló rész takaros, hanem az állatok is igen jó körülmények között élnek, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy meglehetősen gyakran születik valamilyen szeretnivaló kölyök állat mindenki nagy-nagy örömére.