Megkezdődött a Gellért rakpart fasori rekonstrukciója

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a héten megkezdte a Gellért rakpart fásítási programját, mely keretében 47 db fasori fát ültetnek. A részleges fasor-rekonstrukció keretében szilfával és fénylő levelű galagonyával vegyes fasor kialakítására kerül sor.

A Szent Gellért rakpart a főváros egyik meghatározó útvonala, így az út mentén található fasor koncentráltan ki van téve a kedvezőtlen környezeti hatásoknak (közlekedés okozta légszennyezés, téli síkosság-mentesítésre felhasznált só stb).

Az említett fasorban lévő kőrisfák kiszáradtak, amelyet több tényező együttes hatása okozott. Társaságunk a Szent Gellért rakparton, 2011 tavaszán kísérlet keretében 4 fafaj sziktűrő képességét vizsgálta. Ezen vizsgálatok alapul szolgálnak az ilyen kedvezőtlen környezeti hatásokkal rendelkező helyszíneken történő faültetésekhez illetve fasorfejlesztéshez.

A jelenleg ültetésre kerülő fafajták – Szilfa és Galagonya – jól alkalmazkodnak a különböző éghajlati és talajviszonyokhoz, ellenállóak az erős szeleknek, nagyon jó fagytűrő, sótűrő képességgel rendelkeznek.

A fák elültetése előre láthatóan egy hetet vesz igényben, mely idő alatt a Gellért rakparton kisebb-nagyobb forgalmi dugók előfordulása várható. Kérjük az arra közlekedőket, hagyják a kollégáinknak, hogy végezzék a munkájukat, hogy tavasztól egy egységes, szép látkép fogadjon mindenkit a Duna parton.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*