MÉASZ a Construmán

Tartós rezsicsökkentés megvalósult, gyakorlati példákon keresztül, tervezett épületenergetikai fejlesztések EU-forrásokból, látványos katalán boltív építés, valamint anyagválasztási műszaki tanácsadás – ezeket kínálja látogatóinak a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ)  az április 2-án megnyíló Construmán(Hungexpo).

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség 2014. április 2-án “Tartós rezsicsökkentés: fókuszban az épületenergetika” címmel tart konferenciát a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon.

Az előzetes regisztráció keretében látogatható, díjmentes szakmai rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, hogy a soron következő uniós programozási ciklusban   milyen építési és felújítási fejlesztések számíthatnak támogatásra. Az előadók bemutatják, milyen bevált módszerek vannak a fejlesztések pénzügyi bázisának lehetséges kiszélesítésére, valamint azt is, hogy az új uniós programozási ciklus küszöbén milyen intézkedések  eredményezhetik a legtöbb iparági és nemzetgazdasági előnyt.

A konferencia délutáni szekciójában konkrét, megvalósult családi- és társasházi esettanulmányokon keresztül mutatják be az előadók, hogy egy-egy tudatosan megtervezett épületenergetikai fejlesztés milyen tényleges energiamegtakarítást, életminőség-javulást, és megtérülést érhet el a beruházó.

A “Tartós rezsicsökkentés – fókuszban az épületenergetika” konferencia ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges:

  • Regisztráció a Magyar Építész Kamara tagjainak: http://www.construma.hu/tartalom-mutat.php?almenu_id=1931

                A résztvételre a  Magyar Építész Kamara előzetes döntése alapján 1 MÉK            továbbképzési pont várható.

  • Regisztráció nem kamarai tagoknak:  http://www.construma.hu/tartalom-mutat.php?almenu_id=1932

 

Az első katalán boltozat építése Magyarországon

A látogatók a Magyar Téglás Szövetség szervezésében, a BME tanulóinak kivitelezésében láthatják az ún. katalán boltozatot, amely kisméretű téglákból kínálja nagy terek esztétikus és elegáns lefedését.

A habarcs kohéziós szilárdságára is építő katalán boltozat a XIII. századból, az Ibériai-félszigetről származik. Több évszázados karrierjét követően, a XX. század elejére méltatlanul feledésbe merült. A megoldás új távlatokat nyithat korunk építészetében – alkalmazhatóságára nézve a BME kezdeményez kutatásokat.

A katalán boltozatot a látogatók a kiállítás teljes időtartama alatt megtekinthetik az A-pavilon 105E1 területén. A boltozatot a BME tanulói a Wienerberger Téglaipari zRt. építészmérnökeinek támogatásával építik fel.

Felújítana, építkezne?  Szakmai tanácsadás a MÉASZ-standon

A felújítást vagy új építést tervező látogatók a 110A standon találkozhatnak  a Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ), a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS), a A Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉSZ) és a Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesülete (MMAE) szakértőivel, akik az adott cél szerinti anyagválasztás  szempontjaira adnak útmutatást az érdeklődőknek.

 

“Így lakunk” fotókiállítás

A konferencia témájához szervesen kapcsolódik a TLE „Így lakunk” kiállításának fotó- és információs tárlata , amely tételesen mutatja be a hazai ingatlanállomány típusait, arányait, állapotát és energetikai jellemzőit. A kiállítás április 2-án, a 25-ös Pavilonban tekntinthető meg.

* * * *

 Tartós rezsicsökkentés: fókuszban az épületenergetika

Időpont: 2014.04.02. szerda 10:00

Helyszín: Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás

Hungexpo Vásárváros,  25-ös Pavilon

Részvétel: díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött

Regisztráció a Magyar Építész Kamara tagjainak:

http://www.construma.hu/tartalom-mutat.php?almenu_id=1931

MÉK bírálati sorszám: 2014/39

Regisztráció nem kamarai tagoknak:

http://www.construma.hu/tartalom-mutat.php?almenu_id=1932

10:00   – 10:25 Tervezett épületenergetikai fejlesztések   uniós forrásokból 2014-2020 / Dr. Homolya Róbert politikai   főtanácsadó, a Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság elnöke,  Miniszterelnökség
10:25   – 10:40

Kérdések és válaszok

10:40   – 11:00 Nemzeti   Épületenergetikai Stratégia / Matuz Géza vezérigazgató-helyettes, ÉMI   Nonprofit Kft.
11:00   – 11:20 Javasolt építésgazdasági fejlesztések a   2014-2020 között – új építések és felújítások uniós forrásokkal /  Ladányi Ágnes ügyvezető, Magyar Téglás Szövetség   (MATÉSZ)
11:20   – 11:40 Innovatív   finanszírozási módok EU források kiegészítésére / Bart István igazgató, Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI)
11:40   – 12:00 Szakmai javaslatok   az uniós forrásból megvalósuló új építések és felújítások projekt   követelményeire / Vidor Győző elnök,  Magyar Építőanyag és Építési Termék   Szövetség (MÉASZ)
12:00   – 12:15

Szünet, diavetítés épületkorszerűsítési

és energiahatékonysági projektekről

12:15 – 12:35

 

12:35 – 12:55

Bérlakásépítések – megvalósult legjobb   gyakorlatok /

Dr. Maráczi Zsolt  Társaság a   Lakásépítésért és Lakásfelújításért Egyesület (TLE) ügyvezető elnök

Az „Így   lakunk” TLE fotókiállítás bemutatása a helyszínen

12:55   – 13:15 Társasházak energetikai felújítása   önmegtérüléssel /  Prohászka Rajmund elnök, Enrique Grosser ügyvezető, Magyar   Minőségi Ablakgyártók Egyesülete (MMAE)

 

13:15 – 13:35 Referencia ház program – megtérülés a   valóságban /

Kanyuk László    marketing vezető, Knauf Insulation Kft.

13:35 – 13:55 Belső hőszigetelési technológiák és   megtakarítási lehetőségek /   Márta Tibor alkalmazástechnikai vezető, Xella   Kft.
13:55   – 14:15 A közel nulla energiafogyasztású új épület   építésének tervezési alapelvei – az építészeti formálás lehetőségeinek   bemutatása két mintaterv példa alapján / Vidóczi Árpád    műszaki vevőszolgálat vezető, Wienerberger Téglaipari zRt.

Szakmai napok: április 2-4. 9:00-18:00 óráig
Közönségnapok: április 5-6. 9:00-18:00 óráig (Vasárnap 17:00 óráig)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*