Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó

A Margó Irodalmi Fesztivál zsűrije háromra szűkítette a Margó-díj esélyeseinek névsorát, így október 10-én Babiczky Tibornak, Mán-Várhegyi Rékának és Totth Benedeknek van esélye elnyerni a legjobb első prózakötetesnek járó díjat. A Főváros első alkalommal adja át a Budapest a fiatal tehetségekért különdíját.

VIDEÓ: Hogyan zsűrizett az Aegon-díjas Péterfy Gergely vízilabdás fürdőköpenyben? Milyen szerepe van egy megbarnult banánnak? Babiczky Tibor megölné Lacit, Mán-Várhegyi Réka örül, hogy vidámak a novellái, Totth Benedek bevallja, hogy még egy ideig nem adja a gyerekei kezébe a regényét. Nézze meg a jelöltekről készült előzetest!

Az első alkalommal kiírt Margó-díjra negyvenheten jelentkeztek, a Könyvesblog előzsűrizésével állt össze a legjobb tíz listája. A Margó-díj célja, hogy a pályakezdő írókra is nagyobb figyelem essen, így a kiírók olyan könyveket vártak, amelyek szerzője korábban soha nem jelentetett meg saját prózakötetet.

A zsűrit négyen alkotják: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Péterfy Gergely, az Aegon-díj aktuális győztese, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezője. A zsűri háromra szűkítette az esélyesek körét, így október 10-én a Toldiban Babiczky Tibor Magas tenger, Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen, Totth Benedek Holtverseny című regényének is esélye van elnyerni az első alkalommal kiosztandó díjat. A nyertes szerző 500 ezer forintos összdíjjal lesz gazdagabb, az Aegon-díj győztese, vagyis 2015-ben Péterfy Gergely mentorként segíti. A nyertes kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít belőle. A Toldi Moziban első alkalommal adja át a Főváros a 150 ezer forint összdíjjal és a Budapest-élménycsomaggal járó Budapest a fiatal tehetségekért különdíját.

A három jelölt:

Babiczky Tibor: Magas tenger – Egy nyomozó küzdelme a bűnnel és a bűntudattal (Magvető Könyvkiadó, 2014, 180 oldal)

A tavalyi év örömteli meglepetése volt Babiczky Tibor prózabemutatkozása, még akkor is, ha rendhagyóan provokatív debütálással rögtön kivette a krimijéből a nyomozást és a tettest. A Magas tenger minden mondatán érezni, hogy egy több verseskötetet publikáló szerző jegyzi, remek mondatok és jelenbeli történetek, többek között az árvízzel harcoló miniszterelnökkel és egy Esterházy-színdarab premierjével a háttérben.

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen (JAK-PRAE.HU Kft., 2014, 220 oldal)

Mán-Várhegyi Réka 2013-ban elnyerte a JAKkendő-díjat, idén pedig ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Mindez persze nem jött magától: kellett hozzá egy sajátos hang és szemlélet, meg persze egy nagy adag hétköznapi boldogtalanság, a mesebelit is felülmúló groteszk helyzetek, melyben például a férj kénytelen beletörődni, hogy minden reggel egy aranylábú mellett ébred. A Boldogtalanság az Auróra-telepen önálló életét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kezdőnovellából kisfilm készült, melyet a Friss Hús fődíjjal ismert el.

Totth Benedek: Holtverseny (Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal)

Az addig jobbára műfordítóként ismert Totth Benedek Holtverseny című regénye a tavalyi év egyik legnagyobb könyves meglepetése volt. Hősei légüres térben, társadalmi vákuumban lebegő tizenévesek, akik csak néhány órára találnak fogódzót egymásban, és ahhoz, hogy tovább sodródjanak, időről időre nagyot kell rúgniuk a másikba. A könyvből várhatóan film is készül, a forgatókönyvet Totth Benedek és Bodzsár Márk közösen jegyzi.