Film, színház, múzeum

Az Oscar-díjas Saul fiát rendező Nemes Jeles László új filmjéhez szereplőket keres! Budapesten már javában folyik a szereplőválogatás, amelyet hamarosan kiterjesztenek vidékre, valamint Erdélyre és Kárpátaljára is. A magyar Pioneer Pictures gyártócéggel készülő Árva című film a rendező családjának története. A forgatás várhatóan 2024 nyarán kezdődik, a film magyar-francia-német-brit koprodukció. A gyártó minden követ megmozgat, hogy megtaláljon egy 10–13 éves fiút a főszerepre és kiemelt szereplőnek egy 10–13 éves lányt. A castingra ezen az emailcímen lehet jelentkezni: casting@pioneer.hu

Jelentkezési lap: https://forms.gle/

Ha van olyan állapot, ami minden alkotót megihletett az irodalomban (is), akkor az a szerelem. A beteljesült, a gyötrődő, a viszonzatlan, a féktelen, a vágyakozó. József Attila, Ady Endre, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Fodor Ákos, Nemes Nagy Ágnes, Nagy László – csak néhány azok közül a szerzők közül, akiket megidéz Közeli Juhász Annával című sorozatában a Pesti Színház. A február 12-i est vendégei: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nyáry Krisztián.

Hamarosan kikerül a Ráth-villa állandó kiállításából Rippl-Rónai József remekműve, a Vörösruhás nő című falikárpit, mivel nyárra egy franciaországi tárlatra kérték kölcsön. Idén már csak február 4-ig lesz látható A mi szecessziónk című kiállításon. Február 3-án, szombaton, délelőtt 10 és 13 óra között a múzeum munkatársai olyan workshopra várják az érdeklődőket, amelyen színházi táskát varrnak a falikárpiton megjelenő Zichy Eleonóra grófnőnek – felhasználva a műtárgyat díszítő rózsák és tulipánok mintáját. Az alapanyagokat – a táskához tartozó fémcsatot is – a múzeum adja, és természetesen mindenki hazaviheti az elkészült munkáját.

Február 11-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool című tárlata. A különleges kiállítás annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be. Petrányi Zsolt művészettörténész kurátori tárlatvezetésén (február 3. 15 óra) nem a műtárgyakat állítja középpontba, hanem a kiállításon szereplő lemezeken keresztül közelíti meg a kilencvenes évek egyedi világát. Ezen a napon zenei és grafikai workshopok, audiovizuális installációk, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és sztár DJ-k várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban a kiállításhoz kapcsolódóan, ezért aznap a TechnoCool-kiállítás 20 óráig látogatható. Február 10-én rendhagyó tárlatvezetések lesznek Petrányi Zsolttal, Winkler Nórával, Topor Tündével, Csepely Adriennel és Nemes Csabával! A Telekom Electronic Beats élő elektronikus produkciókkal és DJ-szettekkel idézi meg a kilencvenes évek világát.

  1. G. M.