Magyarország nyerte az olimpiai pontversenyt

A parádés londoni szereplést is túlszárnyalta a gyorsasági kajak-kenu válogatott a duisburgi világbajnokságon. A női kajaknégyes vasárnapi győzelmével 4 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel zárt a magyar csapat az olimpiai versenyszámokban.

A teljes mezőnyben egyetlen olyan versenyző szerepelt az idei világbajnokságon, aki olimpiai számban tudott duplázni: ő London kétszeres aranyérmese, Kozák Danuta, aki ráadásul a váltóban is győzni tudott.

Hatalmas csatát vívott a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Zur-Fazekas Krisztina, Vad Ninetta összeállítású női kajaknégyes az örök rivális németekkel, valamint a fehérorosz hajóval. A magyarok jól rajtoltak, kétszáznál mégis a fehéroroszok vezettek hajszálnyival, a hosszúra nyújtott finisben azonban állva hagyták riválisaikat és egyértelmű fölénnyel győztek. Magyarország sorozatban ötödször nyert a női K-4 500 méteres versenyszámban.

„Volt egy holtpontom 200 méter után, arra gondoltam, hogy nagyon kéne már a hopp, aztán Kriszta bemondta, felgyorsultunk és az nagyon jó érzés volt, önbizalmat adott – mondta Duisburg kétszeres bajnoka, Kozák Danuta.  Arra törekedtünk leginkább, hogy jól kapjuk el a rajtot és az sikerült, de erről inkább beszéljen a Gabi!”

„Lekoppantottuk a rajtgépet, de mondtam magamnak, hogy én már biztos nem állok meg – folytatta Szabó Gabriella. Jó formában voltunk, nagyon erősek és ügyesek a lányok.”

A vasárnap délutáni 500 és 1000 méteres döntők során további két érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott. C-2 500 méteren ezüstérmes lett a világbajnokság legeredményesebb párosa, Vasbányai Henrik és Mike Róbert.

A magyarok nem rajtoltak igazán jól, csak a táv második felében kezdtek magukra találni, látszott rajtuk, hogy idén alapvetően az 1000 méterre készültek. A finisben aztán folyamatosan hagyták le az ellenfeleket, csak az oroszokat nem érték utol. A bronzérmet a cseh páros szerezte meg.

„A szél nem kedvezett nekünk, talán ennek köszönhető, hogy nem mentünk igazán jó pályát, de ettől függetlenül nagyon örülünk ennek az éremnek is – mondta el az 1000 méteren győztes páros két tagja a célban.

Ezüstérmes lett C-2 500 méteren Lakatos Zsanett és Takács Kincső. A magyarok nem kapták el jól a rajtot, a táv második felében azonban még meg is közelítették a toronymagas esélyes kanadaiakat, akik végül nyerték a számot, a harmadik helyen a chilei páros futott be.

Bravúrral lett bronzérmes tegnap K-1 1000 méteren Dombvári Bence, magyar kajakos utoljára 1997-ben állt dobogón, ebben a számban. A fiatal versenyző még az 1000 méteres döntő előtt azt nyilatkozta, hogy ha marad ereje vasárnapra, akkor akár meglepetést is okozhat 500 méteren. A meglepetés elmaradt, Dombvári negyedik lett a német Liebscher, a dán Poulsen és a francia Hybois mögött.

„Pedig nem fogyott el az erőm, a hajó is jól futott alattam, egészen egyszerűn hatalmas szembeszél volt az én oldalamon – mondta a célban Dombvári Bence.

Hiába küzdöttek nagyot a magyarok, lecsúszott az éremről a férfi kajaknégyes is 1000 méteren. A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású csapathajó szinte végig a negyedik helyen haladt és a finisben sem tudott feljebb lépni. A számot az oroszok nyerték meg a csehek és az ausztrálok előtt.

„2006 óta nem volt dobogós világbajnokságon a férfi négyes, amennyit dolgoztunk, szerintem mi most megérdemeltük volna – mondta Pauman Dániel a verseny után. A szél nem velünk volt, a pálya másik oldalán odaérhettünk volna a dobogóra. Ezt bizonyítja az is, hogy majdnem azonos időt mentünk a szerbekkel, akiket egyébként 10-ből 10-szer megverünk.”

Elképesztően erősen kezdett K-2 500 méteren a Sík Márton, Boros Gergely összetételű páros. 400 méterig vezettek, úgy nézett ki, hogy simán érmesek lesznek a sűrű mezőnyben, a végén azonban elfogytak és hatodikak lettek.

C-1 500 méteren Nagy Péter éremért akart harcolni, de a rajt után hamar kiderült, hogy erre most nem lesz esélye. A magyar kenus a végén tulajdonképpen kiszállt a versenyből és 9. lett.

Még vasárnap reggel, 5000 méteren két ezüstérmet gyűjtött Storcz Botond csapata.  Vajda Attilát csak a mögötte tegnap ezüstérmet szerző Sebastian Brendel tudta megverni a leghosszabb távon. A Vb-kampányarcát feszítette az eredménykényszer és űzte a hazai közönség, Attila ugyan mindent megtett, de a célban elégedett volt a második hellyel is.

„Nem készültem egyáltalán az 5000 méterre – nyilatkozta az eredményhirdetés után Vajda Attila. Két éremért jöttem a világbajnokságra, az olimpiai távon lett enyém az arany, tökéletesen elégedett vagyok.”

Vajdához hasonlóan ezüstérmet szerzett 5000 méteren Csay Renáta is. A kiváló maratoni versenyzőt most is az új-zélandi Teneale Hatton győzte le, aki éppen Renáta előtt lett második ebben a számban, a májusi szegedi világkupán.

„Tudtam, hogy Hatton nem fog elfáradni, de bíztam benne, hogy a boly segítségével esetleg utolérhetem – mondta Csay Renáta a célban. Ez nem jött össze, de ez volt az első gyorsasági világbajnokságom, egyáltalán nem vagyok csalódott.”

A 200 méteres klasszikus számokban nem, a váltóban viszont újabb világbajnoki címet szerzett Magyarország. Aranyérmes lett a Douchev-Janics Natasa, Vad Ninetta, Zur-Fazekas Krisztina, Kozák Danuta összeállítású kajakváltó. A magyarok nagy csatában, Kozák Danuta hatalmas hajrájával verték meg a lengyel váltót.

„Megvan a harmadik!” – kiabálta a partra érve Kozák Danuta és Fazekas Krisztina, de duplázott Vad Ninetta is, Douchev-Janics Natasa pedig ezzel a győzelemmel szépen zárta a világbajnokságot.

A hölgyek mellett érmet szerzett a férfi kajakváltó is. A Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású csapat harmadik lett a lengyelek és az oroszok mögött.

A magyar válogatott parádés mérleggel, 7 arany-, 5 ezüst-, és 5 bronzéremmel zárta a világbajnokságot, így szám szerint több medált és több olimpiai pontot gyűjtött, mint a legnagyobb rivális német csapat.

„Ez azért nagyon nagy szó, mert a saját „oroszlánbarlangjában” vertük meg a németeket, 46 olimpiai pontot szereztünk, ők pedig 42-öt – kezdte a hétvége értékelését Storcz Botond szövetségi kapitány. A csapat bőven túlszárnyalta a várakozásaimat, összességében minden szakág jól teljesített. A férfi kenuban végre van egy sikeres párosunk, Vajda Attila pedig visszatalált önmagához. Férfi kajakban nagyon örülök Dombvári K-1 1000 méteren szerzett bronzérmének és annak, hogy az olimpiai bajnok párosunk nem eresztett le, hanem megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik. Egyedül a férfi négyest sajnálom egy kicsit, rengeteget készültek és jól versenyeztek, megérdemeltek volna egy dobogós helyezést. Női kajakban Kozák Danuta nyerni tudott K-1 500 méteren, a női négyes pedig ötödször győzött zsinórban, ezeket az eredmények önmagukért beszélnek. Tetszett Natasáék ezüstérme 500 méteren, ők mélyről jöttek vissza és hatalmasat küzdöttek. Valamint ügyesek a kenus lányok is, akik minden világversenyen érmet szereztek. A 7 arany-, 5 ezüst-, 5 bronzérem önmagáért beszél, köszönöm minden érmesnek és az egész csapatnak ezt a nagyszerű szereplést.”

A magyar gyorsasági kajak-kenu válogatott hétfőn reggel érkezik Magyarországra a 8.30-kor Budapesten landoló düsseldorfi járattal.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*