Magyarország lett a legeredményesebb

Hat arany-, nyolc ezüst- és négy bronzérem lett a magyar csapat szegedi Világkupa mérlege. Versenyzőink várakozáson felül teljesítettek és a szokásoknak megfelelően az éremtábla élén zártak.

Ismét elvarázsolták a szegedi közönséget legjobb kajakosaink és kenusaink. A Maty-éri Világkupa zárónapján ugyanis a szombati négy diadal mellé még két győzelmet szereztek a mieink. A dobogó legfelső fokára állhatott fel például a C-2 500 méteren szereplő Takács Kincső és Lakatos Zsanett, akik nagy fölénnyel nyerték meg döntőjüket.

„Kicsit meglepődtem, mert erősebbnek hittem az oroszokat, viszont mi nagyon jól felépített pályát mentünk, örülök, hogy így sikerült ez a verseny” – mondta Takács Kincső, aki C-1 200 méteren is szerzett egy ezüstérmet.

„Engem pedig az ért váratlanul, hogy az eredményhirdetés után ilyen sokan kértek aláírást tőlünk, szinte többet kellett írnom, mint a hét eleji érettségimen” – viccelődött Lakatos Zsanett az eredményhirdetés után.

A boldogságra Vajda Attilának is minden oka megvolt. A C-1 1000 méter szombati ezüstje után ugyanis 5000 méteren rajt-cél győzelmet aratott, majd egy percet vert a második helyen záró Kiss Tamásra, aki a közönség kedvéért még finiselt is egy nagyot, pedig senki sem veszélyeztette az ezüstérmét.

Nem volt kérdés, meg akartam nyerni ezt a versenyt  – mondta Vajda Attila. – Már 2011-ben is jó idővel nyertem meg a válogatót, csak a világbajnokságon nem indulhattam két számban, most azonban bízom benne, hogy az idei világversenyeken mindkét távon rajthoz állhatok. A világkupa egyébként összességében jól sikerült, tegnap jó időt mentem és bírtam az iramot a londoni aranyérmes Brendellel 1000 méteren, ma pedig felért egy jó edzéssel ez az 5000 méteres győzelem.”

Vajda Attila

Vajda Attila

A hosszú távú versenyben a nőknél Csay Renáta nem kapta el igazán jól el a rajtot, igyekeznie kellett, hogy ne szakadjon le a vezető bolytól. Aztán magára talált és sokáig elől ment, a végét mégsem Ő bírta a legjobban, brit és új-zélandi ellenfele mögött lett bronzérmes.

„Legalább 3-4 iramváltást kellett volna csinálnom ahhoz, hogy megtörjem a táv közben az ellenfeleket és a fordulókban is lehettem volna kicsivel erőszakosabb, ma azonban nem volt meg bennem a kellő küzdeni akarás. A célban csalódott voltam, de most már jobb a kedvem, nagyon hosszú és sűrű a szezon, bőven lesz lehetőségem javítani – mondta az eredményhirdetés után a táv tavalyi Európa-bajnoka.

És hogy rajtuk kívül kik szereztek még érmet a vasárnapi versenynapon?

Dombvári Bence nagyszerű kajakozással lett második a 2008-as olimpiai bajnok ausztrál Ken Wallace mögött K-1 500 méteren.

„Gyors pálya volt, és nagyszerű érzés, hogy ilyen mezőnyben tudtam ezüstérmet nyerni. A végén nagyon tekertem, csak sajnos nem úgy jött ki a lépés, hogy egy jó berúgással legyőzzem Wallace-t” – mondta Dombvári Bence.

„Nagyon örülök, hogy sikerült nyerni, de ez csak egy hosszú szezon első versenye volt, a legfontosabb fellépésünk majd a duisburgi világbajnokság lesz idén, ahol bízom benne, az ezres hatodik helyemről is lesz esélyem előrébb lépni. Dombvári Bencével jót küzdöttem a végén, ő is bizonyítéka annak, hogy a magyaroknál mindig jön egy újabb fiatal klasszis” – magyarázta Ken Wallace a verseny után.

Storcz Botond

Storcz Botond

Olimpiai bajnok női négyesünk ezúttal kikapott a lengyelektől, ami nem meglepő, hiszen a viadal előtt mindössze egyszer edzettek együtt a hölgyek, ráadásul Fazekas-Zur Krisztina betegen ült be az egységbe.

„Örültünk, hogy végre csapathajóba ülhettünk, hiszen ez a verseny színesítette a felkészülésünket. Nem volt tökéletes ez a pálya, de nem is volt olyan rossz, mint amennyire az első pályáink lenni szoktak. Nagyon más ritmusban érkeztünk ehhez a futamhoz, Dana és Kriszta végig versenyezte a vk-t, míg Katalinnak és nekem csak ebben a számban volt feladatunk, ez a különbség érződött” – mondta Szabó Gabriella a verseny után.

Vasbányai Henrik C-1 500 méteren lett bronzérmes, vagyis a C-2 1000 méteren nyert arany és a C-4-es ezüstérem után teljessé tette szegedi éremkollekcióját, tehát fantasztikusan alakult számára ez a világkupa.

kokeny_kicsi

Kökény Roland

„A várakozásnál jobban teljesített a válogatott, a londoni olimpiai csapat legjobbjai hozták magukat és a fiatalok is remekül vizsgáztak, pedig a csapat egyetlen tagja sem készült fel külön erre a versenyre, hiszen 2 hét múlva válogató lesz ugyanitt. A férfi kajak szakágban London hősei, Dombi Rudolf és Kökény Roland kiemelkedtek a mezőnyből, kenuban Vajda Attila két számban is megmutatta, hogy továbbra is a legjobbak közé tartozik és kellemes meglepetést jelentett Vasbányai Henrik és Mike Róbert párosa, ők szintén olimpiai számban tudtak nyerni. A hölgyeknél londoni aranyérmeseink az idénynek megfelelő formát mutattak, az ötszáz párosban pedig Kárász Anna és Vad Ninetta szereplése a jövő szempontjából nagyon ígéretesnek mondható” – értékelte a hétvégét Storcz Botond szövetségi kapitány.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*