Külföldi sajtó Magyarországról – német és osztrák lapok

Két német lap, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)  és a liberális Süddeutsche Zeitung kedden kommentárt és beszámolót közölt a veszprémi választásról.

A FAZ Orbán kis válsága címmel közölte Reinhard Veser kommentárját, amely szerint a választás eredménye “ugyan vereség Orbán miniszterelnök pártjának, de nem az ellenzék győzelme”. Miközben Orbán és pártja országszerte veszít támogatottságából, a baloldali és liberális ellenzék nem tudja alternatívaként bemutatni magát – tette hozzá.
Hangsúlyozta: aki Orbánt szidja, annak nem szabad elfelejtenie, hogy az volt az oka a Fidesz öt évvel ezelőtti, kétharmados többséget eredményező földcsuszamlásszerű győzelmének, hogy a szocialista-liberális koalíció “különböző botrányok végtelen sorozatába keveredve saját magával foglalkozott, miközben Magyarország egyre mélyebben süllyedt a válságba”.
Ezek az erők, amelyek “ellenzékben is mindenféle taktikai játszmákba merülnek, még nem szerezték vissza hitelességüket”, és a Jobbik az egyetlen párt, amely profitál “Orbán kis válságából”, ami “nem szép kilátás” – írta a FAZ kommentátora.
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/kommentar-orbans-kleine-krise-13445428.html
A lap Repedések a monolitikus tömbben címmel közölte Stephan Löwenstein tudósító írását, amelyben kiemelte: a Fidesz nemcsak kétharmados többségét veszítette el, hanem “a sikeressége dicsfényének egy részét” is. Hozzátette, “meglepetés” a vereség a Fidesz “hagyományos fellegvárában”, és következtében “rögtön felerősödtek” az irányvonal módosítását követelő hangok a kormánypárt táborában.
Veszprémben “szavazatokban is megmutatkozott, amit korábban hangulatkeltésnek nevezve el lehetett bagatellizálni” – írta a FAZ szerzője. Emlékeztetett rá, hogy a Fidesz a tavaly megnyert három országos választás után “több vitatott témában ellenszélbe került”, és “a hagyományosan monolitikusan fellépő Fideszben repedések mutatkoztak meg”, és láthatóvá vált egy “mély ellentét is” Orbán és “régi útitársa” Simicska Lajos között.
Hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, hogy Orbán milyen irányba mozdul el, és eddig az ellenállás, “a még agresszívebb harc” volt ilyen helyzetekben a “reakció mintázata”, de “kérdéses”, hogy éppen erre gondolnak-e mindazok, akik irányváltást sürgetnek a pártban.
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/kommentar-orbans-kleine-krise-13445428.html
A Süddeutsche Zeitung A választó hatalmi szava címmel közölt kommentárt. A szerző, Cathrin Kahlweit felidézte, hogy Navracsics Tibor a választás után azt mondta, hogy a választópolgároknak mindig igazuk van. A szerző megjegyzi, hogy a vereség “kétszeresen fájhat” a Fidesznek, hiszen elveszítette kétharmados parlamenti többségét, és az eredmény megmutatta, hogy “a választót meg kell hallgatni, mielőtt igazat ad neki az ember”. Hozzátette, hogy az utóbbi időben Orbán népszerűségi mutatói “mélyrepülésbe” kezdtek, ami igazolja mindazokat, akik szerint “a túl nagy hatalom önteltté tesz”, a Fidesz azonban “úgy tett, mintha mi sem történt volna”. A demokráciában viszont éppen “az a szép, hogy alázatra kényszerít” – áll a kommentárban.
A lap A mindenhatóság végének kezdete címmel közölte a tudósító beszámolóját, amelyben a szerző hangsúlyozta, hogy a választás több szempontból “jelképes jelentőségű” és az eredmény azokat erősíti, akik szerint “az erők egyesítésével” lehet legyőzni Orbánt. Mindenesetre a “lélektani hatás” nem lebecsülendő, hiszen megmutatkozott, hogy “a Fidesz nem mindenható”, és a veszprémi választás “iskolát teremthet”.
A Der Standard osztrák liberális napilap Orbán Viktornak át kell gondolnia a vereséget címmel közölte Gregor Mayer írását.  A lap budapesti tudósítója szerint a Fideszben válsághangulat van, Orbán pártja számára a vereség és a kétharmad elvesztése arculcsapást jelent. Úgy véli, a internetadó bevezetésének ötlete, a fiatalok tervezett drogtesztje, a Simicska és Orbán közötti vita és Putyin látogatása elijesztett sok szavazót. http://derstandard.at/2000012062603/Orban-muss-ueber-Strategiewechsel-nachdenken
A Die Presse osztrák konzervatív napilap Orbán túl van a zeniten címmel közölt írást. A lap budapesti tudósítója, Peter Bognar  a vereség okát szakértőkre hivatkozva az internetadó tervezett bevezetésében és az útdíj kiterjesztésében látja, valamint abban hogy az elmúlt időszakban vezető Fidesz politikusok gazdagodásáról lehetett leginkább olvasni a magyar sajtóban.
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4670022/Orban-hat-seinen-Zenit-uberschritten?from=suche.intern.portal

Forrás:MTI