Közösen lép fel a Katona József Színház az UNICEF-fel a színház berkein belül

Nagy Ervin, a Katona József Színház művésze egyike annak a 16 hírességnek, akik kiállnak az UNICEF Higgyünk a Nullában kampánya mellett. Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár 1990 óta komoly lépéseket sikerült tenni a gyermekhalandóság visszaszorítása érdekében, még mindig sok a teendő. Az ötéves koruk előtt életüket vesztett gyermekek száma közel a felére esett vissza az elmúlt két évtizedben: 12,6 millióról 6,6 millióra. 1990-ben 1000 élve születésre 90 haláleset jutott, ez a szám 2012-re 48-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy még mindig közel 18 ezer gyermek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének. Az UNICEF és partnerei, köztük a Katona József Színház is hiszik, hogy ez a szám lehet NULLA. A Katona József Színház elhivatottságát mutatja, hogy a kampányt minden létező fórumán promotálja, valamint azzal is kifejezi, hogy a több száz tizen- és huszonéves fiatalt megmozgató ifjúsági színházi programjában is foglalkozik a gyermekek jogaival.

Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Katona József Színház megállapodott abban is, hogy a színház ifjúsági programja a jövőben teret biztosít  az UNICEF által képviselt értékek bemutatásához. A program során a feldolgozásba bekerülnek olyan témák, mint a gyermekjogok, a gyerekek helyzetének bemutatása a világban, a fogyatékossággal élő gyerekek.

„Az UNICEF Magyar Bizottsága nevében elmondhatom, hogy a Katona József Színház ifjúsági programját kiemelkedően fontosnak tartjuk, és nagy lehetőséget látunk az együttműködésben több okból kifolyólag is. Egyrészt hiszünk a drámapedagógiai eszközök hatékonyságában, másrészt a színház lehetőséget biztosít a gyerekek aktív részvételére, így hozzájárul ahhoz, hogy mélyebben élhessék meg a témákat” – mondta dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója.

Az együttműködés keretében december 5-én fotókiállítás nyílik a Katona József Színházban. A millenniumi fejlesztési célok témájában 16, az ország különböző helyén található iskola gyerekeinek bevonásával készült műalkotások  középpontjában minden esetben egy UNICEF-fotó áll, amit a gyerekek továbbgondolnak, továbbrajzolnak, hozzáfotóznak, stb. Így dolgozzák fel a világunkat aktuálisan érintő legkomolyabb kihívásokat a gyermekszegénységtől az éhezésen át a környezetvédelemig és a fenntartható fejlődésig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*