Kovács Mária: a kevesebb néha több

Magyar női válogatott

Magyar női válogatott

A magyar női ökölvívás legendája, a PVSK színeiben versenyző Kovács Mária aranyérmet szerzett az elmúlt héten megrendezett IX. Női Ökölvívó Európa-bajnokságon.

A +81 kg-ban diadalmaskodó hölgy nem akármilyen eredménylistával rendelkezik, hiszen a kétszeres világbajnok immáron négyszeres kontinensbajnokként hagyta el a román fővárost. Pedig Kovács egy év kihagyást követően indult el az Európa-bajnokságon, ráadásul nem is abban a súlycsoportban, melyre eredetileg készült.

„Tatán derült ki, hogy nem 81 kilóban fogok rajthoz állni, hanem egy súllyal feljebb kell indulnom, így viszont úgy mérlegeltem 81,5-82 kg között, hogy még előző este is rendesen bevacsoráztam. Az ellenfeleim többször tíz kilóval is nehezebbek voltak” – mondta. „Talán a szakmai vezetésnek nem kellene a rutint így eldobni, hiszen én tudok jó boksszal, és rossz boksszal is nyerni. Ezt mindenképp el szerettem volna mondani. Mindezek mellett remekük összekovácsolódott az En-n indult csapat, remek volt a hangulat Bukarestben.”

Kovács ellenállhatatlanul küzdötte végig a bukaresti napokat, s a fináléban a 15 kilóval nehezebb olasz Flavia Severin sem tudott mit kezdeni a magyar legendával. „Remekül voltak beállítva az edzések, s most bizonyosodott be, hogy a kevesebb néha több” – folytatta. „Szuknai Zsuzsanna nagyon jól eltalálta, hogy mire van szükségem a felkészülés alatt, és ő volt az is, aki kihozott az olimpiai kvalifikáció utáni mélypontról.”

2016-ban Rióban kerül megrendezésre a következő ötkarikás játékok, melyen Kovács Mária szeretne ott lenni, ha már a londoni olimpiát emlékezetes módon „elszabotálták” a fehéringesek. „Nem vagyok már 18 éves, de megfelelő minőségi edzésmunka mellett képesnek érzem magam rá, hogy kijussak Rióba!” – jelentette ki határozottan.

Ami a folytatást illeti: novemberben Dél-Korea ad otthont a következő női világbajnokságnak, melyre Kovács nagy tervekkel utazik ki. „Csötönyi Sanyi bácsi mondta az év elején, hogy milyen jól nézne ki, ha háromszoros világbajnok, és négyszeres Európa-bajnok lennék. Ez Bukarestben is eszembe jutott a finálé előtt. Remélem az elnök úr jóslatának első fele is megvalósul Dél-Koreában”

Az EB-n rekord számú, kilenc nemzetnek sikerült bajnoki címet szereznie, de egyedüliként az oroszok tudtak duplázni. A magyar csapat remek teljesítménnyel, 1 elsőséggel és 3 bronzéremmel az 5. helyen végzett, olyan országokat megelőzve, mint Lengyelország, Franciaország, Ukrajna vagy Anglia.

A magyar csapat eredményei

I. +81kg Kovács Mária

III. 51kg Ancsin Katalin

III. 75kg Nagy Tímea

III. 81kg Szatmári Petra

V. 48kg Barankai Virginia

V. 57kg Nagy Kornélia Kitti

V. 64kg Nagy Bianka