Koronázási Nosztalgiavonattal Gödöllőre

Koronázási Nosztalgiavonattal a „királyi pár” társaságában, Gödöllőre a frissen felújított „Királyi Pullman kocsiban”

 Június 8-án a MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében a „Koronázási Díszvonat” elnevezésű ünnepi sajtóeseményt követően Koronázási Nosztalgiavonat indul Budapest Nyugati pályaudvarról Gödöllőre, ahol Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné magyar uralkodóvá választásának 146. évfordulója alkalmából színes programok várják az utazáson résztvevőket.

 Az ünnepi megnyitónak a Budapest Nyugati pályaudvar 10. vágánya melletti nosztalgia flotta ad helyszínt. A pályaudvar Királyi várójában a „királyi pár” Ferenc József és Sissi korhű ruhában megjelenve, valamint fúvószenekar üdvözli az egybegyűlteket. Védnöki beszédével Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter asszony és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója nyitja meg a rendezvényt. Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatójának királyi utazásokról tartott előadását Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatójának beszéde követi, melyben tájékoztatja az érdeklődőket és a helyszínre látogatókat a gödöllői Koronázási Hétvége ünnepi eseményeiről. A „Koronázási vonat” indulása előtt az ünnepélyes szalagátvágást követően átadásra kerül egy I. osztályú párnás kocsi, melyen a „királyi pár” is elfoglalja méltó helyét.

 Budapestről elindulva az érdeklődők gőzmozdony által vontatott, muzeális, frissen felújított párnás kocsiban és III. osztályú kocsikból álló szerelvényen utazhatnak. A típuscsalád a MÁV legelegánsabb, nemzetközi forgalomra alkalmas kocsi típusa volt. Ezek a legjobb állapotú kocsik az 1960-as évek végéig a nemzetközi forgalomra alkalmas kocsipark szerves részét képezték. A zárt előterű, oldalfolyosós kocsiban jelenleg 4 db. 1.oszt. és 4 db. 2. oszt fülke található, az előterekből nyílik a különválasztott toalett és mosdóhelység. A típus ülőhely elrendezési érdekessége volt a két tágas 3 üléses félfülke, amit a kocsi felújításakor a középső részén megváltozattak. Az eredetileg két félfülke helyén egy 6 személyes társalgó helység kapott helyet a válaszfal elhagyásával és egy tárgyaló asztal beállításával. A nosztalgiaszerelvény a korabeli Királyi Vonat hangulatával hívja időutazásra a vonatozás szerelmeseit.

Gödöllőre érkezve a Királyi Váróterem előtt a Monarchia hagyományainak és szokásainak megfelelően fogadják a királyi párt és a MÁV Nosztalgia vendégeit. Mivel Gödöllő városa június 8-án és 9-én ünnepli a Grassalkovich Kastély ajándékba adását az „uralkodói párnak”, ezért az utasok a megérkezést követően a városi ünnepi felvonulással együtt érkeznek majd meg a Királyi Kastélyhoz. Az „Éld át a múltat! ” elnevezésű tárlatvezetésen a program résztvevői élőképekben láthatják Erzsébet királynét, Ferenc Józsefet, a királyi gyermekeket, de az udvartartás több tagja is megmutatkozik hosszabb-rövidebb időre.

Lehetőség nyílik továbbá a Gödöllői Kastély imázs-filmjének megtekintésére, melynek főszereplője: Vincze Lilla. Sissi királyné kedvenc kastélyának Díszudvarán és kertjében zenekarok, valamint felújított lovardájában huszárbandériumok szórakoztatják lovasbemutatóval az ide látogatókat. A koronázási szertartást felelevenítő hétvégén a családokat múzeumpedagógiai foglalkozás várja, mesés kalandozásra invitál „Herceg Egérváry Elemér” és interaktív mesejátékkal is kedveskednek a gyerekeknek.

A Koronázási Vonat 2013. június 8-án 9.40 órakor indul a Budapest Nyugati pályaudvarról. Részvételi jegyek 4.990 Ft/fő ártól, programcsomag 11.000 Ft/fő ártól váltható. A programcsomag ára tartalmazza a nosztalgiautazás, welcome drink, tárlatlátogatás, és az ebédet az Erzsébet királyné Hotel éttermében.

Bővebb információ a Budapest – Gödöllő vonalon közlekedő, gőzfelhős Nosztalgiavonatról és a gödöllői Koronázási Napokról a www.mavnosztalgia.hu és a www.kiralyikastely.hu                                  oldalon.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*