„Könnyű elérni, nehéz elhagyni”

Az EDEN angol mozaikszó (European  Destinations of ExcelleNce), egyben hívogató, barátságos kifejezés is, eszünkbe  juttatva a harmonikus kezdeti állapotot, az invitáló desztinációt.

2013. május 9-én, zárókonferencia keretében szakmai döntőbizottság választotta ki a „Kiváló Európai Desztinációk” magyarországi pályázatának győztesét. A „Könnyű elérni, nehéz elhagyni” témában kiírt pályázatot Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nyerte meg.

Az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára a Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) nevű projektjét, amely az európai kontinens természeti, kulturális és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták számára. A pályázat témája 2012/2013-ban az ,,akadálymentes turizmus” (accessible tourism), amelyet Magyarországon „Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus” mottóval hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása, amelyek kortól, fizikai állapottól függetlenül elérhetőek a legszélesebb közönség számára. A nyertes desztináció jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence’’ megnevezés használatára. Eddigi hazai nyerteseink, az Őrség, a Hortobágy, az Írottkő Natúrpark, a Tisza-tó és a Mecsek sikeres nemzetközi bemutatkozása és a díj elnyerése óta növekvő népszerűsége is azt mutatja, hogy van mire büszkének lennünk.

kAPOSVAR_POLGARMESTER

Kaposvár nyerte az EDEN (Kiváló Európai Desztinációk) „Könnyű elérni, nehéz elhagyni” pályázatát

A magyar pályázat 2013. évi nyertese Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön… című pályaműve. Kaposvár már évek óta figyelemmel kíséri a fogyatékkal élők helyzetét. A turizmusban dolgozó szakemberek hatékony közbenjárásának eredményeként a kaposvári Tourinform iroda a 2009-ben vakok és gyengénlátók számára elkészített anyagaival hatalmas lépést tett ez ügyben. A kezdeményezés egyedülálló volt országban, ezt követően kezdődött meg a mozgáskorlátozottak és hallássérültek bevonása a turizmusba.

Horváth Gergely (turisztikai vezérigazgató-helyettes, Magyar Turizmus Zrt.), Fodor Olivér (osztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály)

Horváth Gergely (turisztikai vezérigazgató-helyettes, Magyar Turizmus Zrt.), Fodor Olivér (osztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály)

Kaposvár turisztikai szakemberei szem előtt tartják a fogyatékkal élő ügyfelek önálló életvitelének támogatását, ebben korszerű és következetes politikát folytatva. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő szakmai tudás mellett ezen a területen már egészen új szolgáltatások elindítása is szükséges. Fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élők személyesen megismerjék, megtapasztalják a turizmusban rejlő lehetőségeket és ehhez személyre szabott segítséget kapjanak, legyen szó akár a Kaposváron szervezett rendezvényekről, vagy más, a térségben rendezett programról. A fogyatékkal élők turizmusba integrálásában, szabadidejük hatékony eltöltésében, a természet, kultúra és a hagyományok legszélesebb körű megismertetésében Kaposvár és a Zselic térségének tevékenysége példamutató.

Az EDEN angol mozaikszó (European Destinations of ExcelleNce), egyben hívogató, barátságos kifejezés is, eszünkbe juttatva a harmonikus kezdeti állapotot, az invitáló desztinációt. A pályázat keretében az Európai Unió tagállamaiban évente változó témakörben választanak ki nemzetenként egy kiváló desztinációt. A nyertes különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

Az EDEN pályázati felhívásra 5 nevezés érkezett, a győztes pályázatot szakmai zárókonferencián bírálta el a turisztikai szakemberekből álló döntőbizottság. A május 9-én megrendezett eseményen mind az öt desztináció bemutatkozási lehetőséget kapott, ezt követően a bizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A döntésnél figyelembe vették a térségek pályázati anyagait, az értékelő csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzott prezentációkat. Az EDEN pályázat döntőbizottságának névsora: Dr. Juhász Péter (vezető tanácsos, Fogyatékosságügyi Főosztály, Emberi Erőforrások Minisztériuma), Dr. Tapolczai Gergely (országgyűlési képviselő), Horváth Gergely (turisztikai vezérigazgató-helyettes, Magyar Turizmus Zrt.), Fodor Olivér (osztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály), Mártonné Máthé Kinga (belföldi igazgató, Magyar Turizmus Zrt.)

A nyertes magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2.000.000 Ft értékben járul hozzá. A térség részt vehet továbbá a 2013. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu ) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, a www.eden.itthon.hu honlapon.

Külön díjazásban részesült a győztest követő legjobb négy résztvevő is, így Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. Találd meg utadat a Bakony és Balaton térségében akadálymentesen, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület Kincsünk, a gyógyító víz, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület Elérhető csillagok és a vértesi Szép Jelen Alapítvány Szabadon, mint a madár! című pályázatával.

A fődíjat elnyert desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást biztosít és minden résztvevő számára elismerő oklevelet ad át. A zárókonferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja hamarosan elérhető lesz a http://eden.itthon.hu/ weboldalon.

A pályázók turisztikai csomagajánlatai letölthetők a www.eden.itthon.hu oldalról, valamint hamarosan megtalálhatók lesznek a www.itthon.hu oldalon a Nemzeti Turisztikai Adatbázisban.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*